Peter Ternström: Här finns världens vackraste vägar

"Av alla finfina vägar i landet har jag valt ut tre stycken. De är mina absoluta favoriter och de sitter ihop i en triangel."

Peter Ternström: Här finns världens vackraste vägar
Det formligen kryllar av underbara vägar i Schweiz. Hisnande bergspass och oerhört vackra dalgångar.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Världens vackraste vägar finns i Schweiz. Nu är det sommar och vad är inte roligare än en rejäl roadtrip söderut. Normalt tjatar jag gärna hål i huvudet på folk om Italien, som är mitt andra hemland, men nu tänkte jag faktiskt vi skulle blicka något längre norrut. Landet med snöklädda alptoppar, mängder av exklusiva klocktillverkare och en hel armé av listiga bankirer – Schweiz.

Det formligen kryllar av underbara vägar i landet. Hisnande bergspass och oerhört vackra dalgångar. Ofta är asfalten av perfekt kvalitet. Som ett biljardbord. Av alla finfina vägar i landet har jag valt ut tre stycken. De är mina absoluta favoriter och de sitter ihop i en triangel. De kallas lite skämtsamt för "The Swiss loop" och består av Sustenpass, Grimselpass och Furkapass. Häng med!

Väg: Sustenpass
Väg 11 mellan Wassen och Innertkirchen

Min absoluta favoritväg i Schweiz är väg 11 som går mellan orterna Wassen och Innertkirchen. Kör du från öster till väster har du den bästa biten efter Sus-tenpass Höhe. Framför allt den sista mot Innertkir- chen lär få dig att komma i extas. Det är nedförsbacke med en oändlig mängd kurvor, parat med en utsikt som kommer ta andan ur dig. Det här är en episk väg som du för alltid kommer drömma dig tillbaka till.

Väg: Grimselpass
Väg 6 mellan Innertkirchen och Gletsch

Det här är också en otroligt bra väg, i första hand den upp mot Grimselpass Höhe – alltså toppen på Grim- sel. Här kan du gärna stanna en stund, parkera din bil vid sjön och ta en espresso och en Apfelstrudel. Precis som Susten är det här en riktig höjdare – en av de bästa vägarna Schweiz kan erbjuda.

Väg: Furkapass
Väg 19 mellan Gletsch och Andermatt

Kör du Grimselpass börjar Furkapass efter orten Gletsch. Fortsätt bara tillbaka mot Andermatt så har du en fantastisk upplevelse upp mot berget. Kurvorna upp mot toppen av berget är legendariska. Stanna gärna vid det nedlagda hotellet Belvedere för en paus med kaffe. 

Direkt efter att du har passerat toppen har du lite läskig upplevelse att vänta nedför berget mot Andermatt. Det kan verka lite smalt, så ta det försiktigt. På vägen ned passerar du platsen där filmen Goldfinger spelades in. Otroligt vacker utsikt. 

Sustenpass, Grimselpass och Furkapass sitter alltså ihop som i en triangel. Oavsett om du startar från Andermatt eller Interlaken kan du köra alla tre på samma dag. Är vädret bra har du en helt fantastisk körupplevelse framför dig, som nog inte går att jämföra med några andra vägar i Europa. 

Nära Andermatt finns även fler fina vägar. En är Oberalp, en annan Gotthardpasset. Det är också roliga vägar, men inte lika otroligt bra som Susten, Grimsel och Furka.

Kör försiktigt borde jag skriva nu. Men det gör jag inte. Glöm det. Gasa friskt och njut istället! Om du äger en modern bil är den gjord för precis detta. Full gas och full broms. Låt bilen få jobba. Det blir en nyttig upplevelse för den. Att sota ur grenrören i Alperna ger minst fem extra hästkrafter. 

En liten anmärkning dock. Viktigt nu. Ta det från ett proffs. Du kan köra hur fort du vill genom obebodda alppass. Det är inget problem. Kommer du till en liten by ska du dock vara noga med att alltid hålla hastighetsbegränsningen. Även i Schweiz älskar de sina barn. Kör du lugnt och fint genom byarna, med högsta nivå av respekt, har du carte blanche att gasa på lite på de öde vägarna däremellan. Använd hjärnan.

Schweiz är fantastiskt. Ha det så trevligt och njut av din bil!