Peder: Nya superpolisbilarna, bra eller dåliga?

"Hur de däremot ska sköta det här i praktiken förstår jag inte riktigt. Kommer Volvo behöva installera extra starka handbromsar så att poliserna kan göra handbromsvändningar och jaga efter fartbrytare de möter hela tiden?"

Peder: Nya superpolisbilarna, bra eller dåliga?
Polisens nya superpolisbilar: Låt bli övermotoriserade gamla amerikanare, tack!

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


För några dagar sedan kom nyheten att Sverige ska få nya superpolisbilar. Vad som är super med dem är lite oklart kan jag tycka, men de är i alla fall Volvo utan hastighetsspärr som en av sina features. 

Wow, polisbilar utan hastighetsspärr. Det känns rätt självklart att polisen inte ska ha bilar som gör max 180 km/h eller vad Volvo har satt sin spärr på. Såklart polisen ska ha snabba bilar, jag förstår faktiskt inte varför de inte har supertrimmade jättesnabba bilar redan nu. 

Det borde vara helt rimligt att de skriver in det i specen när de gör sin upphandling. "Bilen ska gå superfort så vi kan köra ifatt alla busar", det skulle jag ha specat om jag suttit som upphandlare hos polisen. Dessutom borde de vara skottsäkra och superförstärkta så man kan köra på saker utan att det gör något. 

Men den nyhet som verkar ha upprört många är att de nu kommer att ha väldigt intelligenta kameror och GPS-system i bilarna, vilket ger dem möjlighet att, bara genom att köra runt, utöva total trafikkontroll. De kan läsa av regskyltar på fordon de åker bakom, och bilar de möter, vilket är jättebra för att se om någon har körförbud eller om det är en som körs av någon känd buse. De kan också mäta hastighet på fordon de åker bakom, OCH bilar de möter.

Det är väl här de flesta har åsikter. Om vad har jag egentligen svårt att förstå, såklart kan det bli en integritetsfråga i slutänden, alla filmas verkar det som, vare sig man vill det eller inte. Där finns det många som har åsikter. Jag har egentligen inga problem med det, innebär det en ökad trygghet för de jag tycker om tummar jag gärna lite på min integritet, bara det är av rätt anledningar. 

Hur de däremot ska sköta det här i praktiken förstår jag inte riktigt. Kommer det att bli som med en fartkamera att polisbilen tar en bild av den mötande bilen och sedan får man en bot i brevlådan, eller kommer Volvo behöva installera extra starka handbromsar så att poliserna kan åka runt och göra handbromsvändningar och jaga efter fartbrytare de möter hela tiden?

Jag har som sagt ingenting emot att polisen har bra utrustning som underlättar när de är ute och jagar bus, bara det är det som är syftet, att jaga och få rätt på riktigt bus. Gör de en sådan här satsning med en massa nya bilar och oerhört dyr utrustning för att underlätta att sätta dit pendlare som kör 13 km/h för fort på motorvägen blir jag däremot irriterad. 

När polisen säger att de patrullerar motorvägarna för att ta fartsyndare genom att sänka trafikrytmen kan jag köpa det – om de åker i målade bilar, sådana sänker utan tvekan trafikrytmen. Men de tre senaste jag känner som har åkt fast har stannats av civilbilar med civilklädda poliser. Då sänker man inte någon snittfart, då drar man in skattekronor. Jag tror inte man räddar jättemånga liv heller genom att göra så. 

Nej, heja polisen säger jag, de har ett otacksamt jobb, med en i många fall otacksam lön, och allt som kan underlätta deras vardag är jag positiv till. Men som sagt, använd resurserna till att ta fast riktiga busar, inte trebarnsmammor som kör lite för fort på väg till jobbet efter att ha lämnat barnen på dagis. Och vill ni låta gamla övermotoriserade amerikanare vara i fred vore det också bra. Tack.