Peder: Köp en sportbil, det är vrålbilligt!

"Som med alla stora intressen får man göra uppoffringar. Här kommer en liten guide för att hjälpa er att bestämma er för vad ni ska lägga era surt förvärvade pengar på framöver."
Annons

Peder: Köp en sportbil, det är vrålbilligt!

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Jag håller som några av er vet på att bygga min drömbil. En Camaro från 1972 där det enda som är kvar från orginalet är delar av karossen, allt annat blir helt nytt, ram, chassi, inredning, motor, växellåda et cetera. Bilbyggarna har hållit på med den sedan i september förra året och förhoppningsvis är den klar snart. Corona har satt rejäla käppar i hjulen för bygget då det är brist på allt från stål till motorkomponenter, vansinnigt irriterande.

Men den som väntar på något gott brukar man ju säga. Detta är såklart ett total vansinnesprojekt ekonomiskt. Det läggs galet mycket tid på den och delarna som stoppas i är inte från Biltema direkt, den kommer bli dyr. 

Men det finns ju olika sätt att se på saker. Jag är också nybliven båtägare efter ett par år på landbacken. Jag saknar båt så oerhört mycket när jag inte har det, för att snabbt inse och minnas varför jag blivit så glad så fort jag sålt någon av mina tidigare. 

Båtsverige ser en av sina bästa säsonger just nu i vågen av corona när många har valt att hemestra snarare än att ge sig iväg utomlands. Det säljs båtar högt och lågt. En båt du för två år sedan fick en miljon för säljs nu för 1,5 till intet ont anande nyblivna båtmänniskor.

Det ska bli intressant att se hur begagnatmarknaden ser ut om ett par år när hysterin har lagt sig och folk går tillbaka till gamla mönster. Jag hoppas dock att många blir kvar i båtlivet då det är helt fantastiskt, men jag tror många kommer bli avskräckta när de ägt båten ett tag, för om ni tror sportbilar är dyrt så…

Här kommer en liten guide, eller jämförelse i alla fall, för att hjälpa er att bestämma er för vad ni ska lägga era surt förvärvade pengar på framöver.

Om vi säger att man tar i från tårna och köper en bil eller båt för 1,5 miljoner. Det är en ansenlig summa pengar men med dagens möjligheter till finansiering är det inte utom räckhåll om man har kommit en bit i livet.

Som med alla stora intressen får man göra uppoffringar och det är många som sätter annat åt sidan för att ha råd med sin drömbil/drömbåt.

Försäkringskostnaden på bil och båt är tämligen lika om du köper en lite större båt, möjligtvis faktiskt att en båt kan vara lite billigare att försäkra än en sportbil. Du slipper ju också den årliga skatten när du köper bil istället för båt, så än så länge leder båten.

Men inte länge till. Vi kan ta min egen båt som exempel i uträkningen, jag har köpt en Bertram 38, cirka tolv meter lång med två stora dieslar och en liten flybridge, en klasslös gammal båt som får en att tro att jag har en gammal 911 av perfekt årsmodell i garaget men så är det inte. 

När jag tankar den går det i ungefär en kubik diesel varje gång. Med dagens pris kostar alltså full tank runt 18 000 kronor. Nu börjar båten dra ifrån.

En bit in på säsongen kanske du vill ha bilen/båten tvättad? Det tar ett proffs i alla fall fyra arbetsdagar att få båten i bättre skick än vad den är i nu, räkna med minst 20 000 kr om du har en båt med storlek.

Har du sportbil och tycker det är jobbigt att betala garageplats på vinter? Kanske kostar det ett par tusen i månaden i värsta fall, oroa dig inte. Att förvara en båt inomhus på vintern inklusive upptagning och isättning landar lätt norr om sexsiffrigt om du inte kör båten till Umeå, där har jag hört att det är billigare.

En vinterservice kanske? Du tänker att 15.000–20.000 för att serva din Ferrari är svettigt? Pyttsan, bara oljan till mina två jättedieslar går på en smärre förmögenhet, dessutom ska backslagen servas, och båten ska konserveras, och toaletten lagas, och vattensystemet ses över…

Om något går sönder då? Ja, det beror ju på vad det är såklart, men om man väl har sådan tur att man får tag i en båtmeck under säsongen, och faktiskt får honom att komma ut till båten, kan jag nästan garantera dig att det är billigare att du får tokhaveri på din Corvette.

Så vad vill jag säga med det här? Jo, det är inte gratis att äga en sportbil, men det finns många andra fritidsintressen som gör att det känns direkt billigt.

Så tvekar du, köp en båt en säsong, sedan kommer du aldrig mer att gnälla på att din bil är för dyr. Nu ska jag ut på sjön, vi hörs.

Annons
Annons
Rulla till toppen