Peter Ternström: Allt du behöver veta om Rivieran

"Monaco skiljer sig avsevärt från både Frankrike och Italien. Monaco är vare sig elegant eller sexigt, det är är ett Disneyland för de rika."

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Nu ska du få veta allt du behöver om Rivieran på under fem minuter. Rivieran har varit ett populärt resmål i över hundra år. Precis före förra sekelskiftet, runt 1880, kom en extremt viktig innovation att förändra saker i grunden. Det började byggas järnväg i rask takt runt hela Europa.

Plötsligt kunde gemene man relativt enkelt ta sig från en plats till en annan. Detta gav upphov till en explosion av resande och en helt ny företeelse – turism.

Kör du en Ferrari i Monaco är det DU som är turistattraktionen.

Den övre medelklassen i storstäder som Milano och Wien kunde nu resa bort under sommaren. Populära resmål var Alperna, sjöar som Como och Wörthersee, men också kusten. Målet var att fly den outhärdliga hetta som plågade städer i inlandet. Tänk dig 35 graders ihållande augustivärme utan att ha luftkonditionering. Att fly upp i bergen eller till kusten var en fantastisk idé. 

Bodde du i Milano fanns två alternativ. Antingen Comosjön eller Ligurien och kusten där. Det som hände mellan 1880 och slutet av 1920-talet var en smärre revolution inom turistnäringen. Det byggdes pampiga hotell som aldrig förr, det ena större än det andra. Väldigt många stora och lyxiga hotell från denna tidsperiod finns än idag. Grand Hotel Tremezzo vid Comosjön är ett exempel.  

Den liguriska kusten blev det vi idag kallar för Rivieran. Dock råder det en hel del förvirring, både vad gäller definitionen av Rivieran och mycket annat. Detta tänkte jag ändra på nu, och reda ut begreppen. 

Enligt mig kan Rivieran delas in i tre delar: Italien, Frankrike och Monaco. 

Den italienska delen är, per definition, den liguriska kusten. Från San Remo i väst till Portovenere i öst. Efter Portovenere tillhör kusten Toscana, där de extremt populära turistmålen Viareggio och Forte dei Marmi finns. Dessa ligger alltså inte på Rivieran. De tillhör den toscanska kusten och inget annat.

Världens mest eleganta plats, Portofinos hamn.

Den italienska rivieran, alltså Ligurien, kan delas in i två delar. En går mellan San Remo och Savona, och den andra mellan Genova och Portovenere. Den absolut mest klassiska och lyxiga delen av den italienska rivieran är den östra, alltså från Genova och söderut. Här hittar du det extremt kända Portofino, samt även Sestri Levante och faktiskt Cinque Terre, världens vackraste byar där min mamma har ett litet hotell.

Det som präglar denna del av Rivieran är att det är väldigt elegant och sofistikerat, framför allt på sommaren. Är du turist förväntas du ta seden dit du kommer.

Att äta middag en kväll i Portofinos hamn är som att sitta på första parkett på en modeshow i Milano. Människor är väldigt prydligt klädda och beter sig därefter. Kan upplevas lite stelt för en nykomling.

Sedan har vi det som kallas den franska rivieran. Många tycker namnet är fel. Fransmännen säger hellre Cote d'Azur. Området går från Menton i öster och följer kusten till Toulon. Viktiga orter är Nice, Antibes, Cannes och Saint-Tropez.

Välkommen till Saint-Tropez!

Jag upplever denna del av Rivieran (om vi kan kalla den det) som betydligt mer avslappnad än den italienska. Det är inte längre en modesvisning kvällstid, även om människor är välklädda. Det är lite högre ljudnivå på restaurangerna och framför allt ett herrejössesdrag på alla nattklubbar. Om den italienska delen är elegant är den franska delen sexig. Sexig är ett väldigt bra ord att beskriva en sommarkväll i Saint-Tropez. 

Sist men inte minst har du Monaco som skiljer sig avsevärt från både Frankrike och Italien. Monaco är vare sig elegant eller sexigt, det är är ett Disneyland för de rika. De flesta kör superbilar och en Bugatti Chiron är inget konstigt alls. I centrum har vi Casino Square vid Hotel de Paris. Är du bemedlad är det på Hotel de Paris du ska bo. Punkt.

Det finns två typer av turister i Monaco. De rika, som kör Ferrari och njuter av att synas och bli sedda.  Den andra, betydligt större gruppen, består av turister som som vill se vad de rika gör. Det finns få platser på jorden som har så mycket paparazzi- och hobbyfotografer som jagar superbilar och kända personer som i hjärtat av Monaco.

Kör du Ferrari i Monaco är du alltså en turistattraktion. Var beredd på extrema nivåer av uppmärksamhet. Glöm inte att le mot alla kameror.