Peder: ”Vi måste sluta prata om elbilar och börja prata om bilar”

Det måste finnas mer än dessa eviga diskussioner om räckvidd och gammal och ny teknik. Därför tänker jag komma med ett alldeles revolutionerande förslag.
Annons

Peder:

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Jag är uppriktigt väldigt trött på elbilar och allt prat om dem. Elbilar hit, laddstationer dit, elbilar är framtiden, elbilar är bara skit, elbilar bla bla bla. Jag orkar inte! Elbilshatarna hittar alltid en orsak att säga att de är värdelösa och elbilsälskarna hittar inga fel på dem, hur dåliga de än är.

Elbilarna har blivit någon form av vattendelare. Det är antingen eller. Mitt i allt det här känns det som om alla har tappat intresset för bilar. Ingen pratar om det längre, det är bara elbilens vara eller icke vara som diskuteras. Skitirriterande.

Jag inbillar mig att de flesta, eller faktiskt alla, som läser den här tidningen har ett genuint bilintresse i grunden, att det är därför man läser om dem. Det måste finnas mer än dessa eviga diskussioner om räckvidd och gammal och ny teknik. Därför tänker jag komma med ett alldeles revolutionerande förslag. Kan vi sluta prata om elbilar? Kan vi sluta prata om dem som en ersättare till något som finns och istället bara börja prata om dem som bilar?

Det har funnits olika drivmedel sedan tidernas begynnelse, nästan. Det har säkert funnits polariseringar mellan diesel- och bensinförare men aldrig på samma nivå som med elfordon. Det finns såklart logiska förklaringar till det men i slutänden finns de till för att uppfylla ett syfte, vare sig det är praktiskt eller känslomässigt.

Så låt oss från och med nu bara börja prata om bilar igen. Okej? Bilar är bra på olika saker och att vi alla köper dem av mer eller mindre olika orsaker är jag säker på att alla kan vara överens om. Annars kan vi bli kommunister allihopa och åka Lada. 

Så jag skulle, med risk för att säga emot mycket av det jag tidigare sagt och skrivit, vilja be alla att bara släppa den här urtråkiga debatten om vilken bränsletyp som ska driva våra bilar. Det betyder dock att alla elbilshatare måste släppa på det lite och ni elbilsentusiaster måste börja se de brister som faktiskt finns med elbilar. För de finns, tro mig.

En suv har plats för mer packning än en sedan. Det är självklart och det är ingenting vi bråkar om. En diesel- eller bensinbil är bättre än en elbil om du åker längre än fram och tillbaka till jobbet, det kan vi också vara överens om. Räckvidden försämras förfärligt när det är kallt ute och det är okej, för vi alla förstår det så vi behöver inte bråka om det.

Över hela bilens livstid är en elbil mer miljövänlig än motsvarande bensin- eller dieselbil, det behöver vi inte heller bråka om. Vissa elbilar kommer också att vara billigare i drift om man laddar på rätt ställe och har rätt avtal, annars kommer de kanske inte vara det. Därom behöver vi inte heller tjafsa.

Kan vi bara konstatera de här sakerna kan vi, oavsett drivmedel, börja bedöma bilarna utefter vad de är, nämligen bilar, med olika för- och nackdelar. Vad man gillar och föredrar måste vara upp till var och en och ingenting man behöver köra ner i halsen på andra. Jag får fortsätta göra det naturligtvis, för jag är krönikör på Sveriges bästa biltidning, det är mitt jobb att ha provokativa åsikter, men ni andra kan sluta nu, tack. 

För mig funkar inte elbilar riktigt än om jag bara ska ha en bil. Säkert snart, men inte än. Jag har gett det ett rejält försök med resor till såväl Oslo som Östersund, i både Tesla och Porsche. Laddningen tar för lång tid, laddnätverken är för opålitliga och spretiga, och räckvidden är för kort i kombination med laddtiden för att det ska passa mig.

Allt detta kommer att bli bättre med tiden så om ett par, tre år kommer säkert jag också kunna tänka mig en. Du som redan kan leva med en elbil, gör det, men sluta försöka övertyga alla andra om att vara som du, det gör bara att envisa människor som jag själv tänker dubbelt så mycket åt andra hållet. Det finns heller inte något rätt och fel, så var tyst bara, och åk omkring i den bil du tycker om och som passar dig.

Sommaren ska jag spendera i en 50 år gammal Camaro med 1 500 hk. Den kommer säkert att ha sämre räckvidd än alla elbilar på marknaden. Men den kommer gå att tanka överallt och den kommer att skänka mig sjukt mycket glädje. Jag hoppas din bil gör dig glad. Om inte, köp en annan. Vad du tankar väljer du själv. Lycka till.

Annons
Annons
Rulla till toppen