Peder: Varifrån kommer alla pengar?

"Jag tycker det är kul att folk använder sina pengar, jag blir snarare provocerad av människor som har pengar och inte använder dem."

Peder: Varifrån kommer alla pengar?
Ingen idé att googla vår krönikör.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Nu under coronatider har vi sett att all form av lyxkonsumtion har skjutit i höjden. Båtar säljer som aldrig förr, sportbilar säljer som aldrig förr, lyxmärken som Louis Vuitton och Gucci säljer mer än de kan producera och allt har på väldigt kort tid blivit väldigt mycket dyrare, det vill säga folk verkar skita i vad saker och ting kostar, de ska bara ha det. En bil som ifjol låg ute för en miljon säljs helt plötsligt för 1,5? Helt otroligt. 

Då blir den självklara frågan i jante-Sverige: Varifrån kommer alla pengar?

Jag får själv ofta den frågan och det går få krönikor jag skriver utan att den kommentaren eller frågan dyker upp på sociala medier gällande mig själv efteråt, framför allt när jag har köpt en ny bil eller något liknande.

Hur har han råd, vad gör han, vem är han, vad dryg han är som skryter, och så vidare. Folk kollar upp ens bolag och konstaterar att där finns minsann inte utrymme för det där livet, folk kollar var man bor och kommer med massor av spekulationer och googlekonstateranden om vem jag är och var mina pengar (som de tror jag har) kommer ifrån.

De kollar upp regnumret på bilar och raljerar om att man minsann har finansiering på den, då är man omedelbart en sopa som egentligen inte har råd, väldigt mycket bitterhet och försök till att trycka till en. 

Jag småler alltid när jag läser det och tänker att de människor som skriver borde lägga sin tid på sig själva och sin egen framgång istället för att försöka sticka hål på någon annans bubbla.

Jag ligger alltid i topp på Ratsits lista över mest eftersökta personer i Täby kommun vilket roar mig lite då det väl finns några tusen i den här kommunen som har riktiga pengar. Men det "drabbar" naturligtvis inte bara mig, och framför allt nu när vi ser en total proppen ur för lyxkonsumtionen.

Det finns de som handlar, och så finns det de som undrar hur de som handlar har råd. Sedan finns det såklart en stor massa som skiter i vilket – tack för det, stora massan.

Jag kan erkänna att jag själv ibland blir nyfiken på människor som det verkar gå bra för, inte på ett bittert jantesätt som många andra, faktiskt inklusive några av er som läser det här, utan snarare tycker jag det är intressant att se vilka områden folk är framgångsrika inom och inom vilka branscher det går att tjäna pengar, alltid får man någon idé som kanske leder till något.

Jag tycker det är kul när det går bra för folk, och jag har till och med lärt mig med tiden att inte bli irriterad om det går bra för någon som jag tycker är dum i huvudet. Det hade jag problem med förut, men inte längre, nu bryr jag mig inte. Grattis till framgången dumhuvud säger jag, och går vidare.

Men för att hjälpa alla nyfikna där ute, både de som är snällt nyfikna och de som är bittert avundsamma kommer här dagens sanning som kommer spara er alla en massa tid. 

Det finns inget sätt att ta reda på hur folk har fått tag i sina pengar eller hur folk har råd med det de har råd med. Ledsen att göra er besvikna.

Visst, googlar du på vd:n för Volvo fattar väl vem som helst att han tjänar mycket pengar, men den stora massan som åker omkring i dyra bilar och båtar har förmodligen inte ett företag som delar ut 20 miljoner om året så du kan se det på allabolag, eller ett toppjobb i något börsföretag som det skrivs artiklar om. 

Kanske har han/hon haft ett bolag som såldes för 100 miljoner för fem år sedan, kanske är pengarna ärvda, kanske var människan smart nog att köpa 3 Bitcoin för 14 öre för några år sedan och var också klok nog att skriva upp lösenordet, kanske har han eller hon inte ett korvöre men laddar in allt och lite till för att få äga sin drömbil. Vem vet, och vem bryr sig? 

Jag tycker det är kul att folk använder sina pengar, jag blir snarare provocerad av människor som har pengar och inte använder dem. Har corona bidragit till att människor insett att de inte kommer att leva för evigt och att det är dags att börja uppfylla drömmar och konsumera lite mer, har det i alla fall kommit något gott ur det här eländet. 

Till er som fortfarande sitter missunnsamma med bitterjantehatten på er och irriterar er på andra som gör saker som ni kanske skulle vilja kunna göra och har saker som ni skulle vilja ha?

Släpp den bitterheten och lär av de ni är avundsjuka på, då sitter ni snart där i er egen drömbil istället för att googla någon ni möter på motorvägen medan ni själva kör er gamla rosthög. 

Ödmjuka hälsningar från en ganska hårt arbetande men ändå alltid pank skrytpelle, helt utan googlebara tillgångar.