Peder: Bilbranschen är i totalt kaos

Går det här för långt riskerar enorma fabriker att läggas ner med hundratusentals arbetslösa som resultat och vi dras ner i en lågkonjunktur. Allt på grund av ett jäkla datachip?!

Peder: Bilbranschen är i totalt kaos

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Bakom leende säljare och skinande skyltfönster pågår något i bilbranschen som jag inte tror har hänt förut, och det kan få stora konsekvenser. 

Ingen kan han missat att priserna på begagnade bilar har skjutit i höjden. Bilar som för bara ett par år sedan var osäljbara går nu för mer än vad det står på prislappen. Handlare höjer priserna på bilarna i hallen för att de vet att de säljs ändå inom några dagar.

Det handlar inte längre om specar och färger, det handlar om att få en bil eller inte för konsumenten. Till de som tror att det bara beror på Bonus-malus, jag önskar att ni hade rätt men ni har fel, detsamma gäller nybilar. Handlare köper bilar av varandra till fullpris bara för att ha något att leverera till sina kunder. Man köper för fullpris, höjer priset och säljer bilen på någon dag ändå. 

Det är bilbrist. Total bilbrist. Det verkar till stor del bero på dessa uttjatade halvledare. Halvledare är små datachip som används till all elektronik ni använder, inklusive i era bilar, och det är en hel del elektronik i bilar idag som ni vet. Utan dem går det inte att tillverka bilarna.

Varför är det brist just i bilbranschen då undrar man? Samma halvledare används ju i många andra branscher, som i datorer, telefoner et cetera, och där verkar det inte vara samma brist? Det är tydligen delvis för att bilbranchen är en liten skitkund i halvledarbranschen trots enorma volymer. Men jämför man volymerna med andra branscher början man förstå.

En av världens största tillverkare av dessa chip levererar endast fem procent av sin omsättning till bilbranschen medan mobiltelefoner står för nästan 50 procent, vilken kund tror ni prioriteras? Dessutom är chipen till bilar många gånger enklare än de till en mobiltelefon vilket innebär lägre marginaler för tillverkaren. Kan man bara tillverka ett visst antal chip väljer man såklart att tillverka dem som ger det egna företag bäst förtjänst.

Nu är det ju inte bara det att folk får vänta lite längre på sina nya bilar som är problemet, blir det här långdraget riskerar man mycket allvarligare konsekvenser.

Hur länge kan en bilfabrik behålla 50 000 anställda när de går på 30 procent av sin kapacitet? Inte hur länge som helst är en sak som är säker. Även om man heter Volkswagen eller Mercedes fungerar det inte. Går det här för långt riskerar enorma fabriker att läggas ner med hundratusentals arbetslösa som resultat. Förlorar så många jobbet kan vi dras ner i en lågkonjuktur. Allt på grund av ett jäkla datachip?!

Dessutom måste biltillverkarna bestämma vilka bilar som ska byggas då de inte kan tillverka allt på grund av delbristen. Därför väljer de, precis som halvledartillverkarna, de bilar som har bäst förtjänst eftersom de vet att de säljer allt ändå.

De flesta satsar då på att tillverka sina el- och hybridvarianter, därav ser vi i nybilsregistreringarna att elbilarna håller på att ta över världen. Hade siffrorna varit desamma om folk hade kunnat välja den bil de ville med en rimlig leveranstid? Jag tror absolut inte det. 

Jag hoppas verkligen att det här löser sig, jag vill inte höra att till exempel Mercedes stänger fabriker och att 100 000 tyskar blir arbetslösa, det kommer sprida sig som en savannbrand till övriga länder, och jag vill inte ha lågkonja, jag vill ha högkonja. Det är mycket roligare.