Peder: Politiskt korrekt bil sökes!

"Medan det läggs enorm energi på att arrangera en hög citroner på rätt plats inne i huset verkar de flesta glömma uppfarten."

Peder: Politiskt korrekt bil sökes!
Så ska det se ut vid en husförsäljning. Hoppas vår krönikör.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


För ett par veckor sedan började jag och mina barn prata om att flytta till villa igen. Det skulle vara skönt med tomt så man bara kan slänga ut hundarna när de känner för det och vi har saknat poolen från det gamla huset.

Men jag sade direkt att vi kommer behöva sälja radhuset först så vi vet vad vi har att röra oss med. Det är oroliga tider och vi kan inte hålla på och köpa något innan vi sålt radhuset.

Likväl bestämde jag och min dotter oss för att åka på en "provvisning", ni vet bara titta runt lite på ett hus för att få en känsla av vad vi gillar och inte, så vi vet vad vi ska leta efter när väl radhuset har hittat nya ägare. 

Vi åkte på en visning ganska nära där vi bor nu, i Täby Kyrkby. Ett gammalt uppvuxet mysigt område med fina äldre hus och ändå nära för barnen att ta sig till skolan. 

Huset vi tittade på var från 1939, med stor tomt, och till och med en röd liten stuga ingick. Vedeldad spis i köket och öppen spis i vardagsrummet. "Shit va mysigt", sade min dotter. "Shit va mysigt", sade jag. "Vi tar det", sade vi gemensamt till mäklaren. 

När vi kom hem började jag inse vad vi hade gjort, nu var det panik att få ut radhuset på marknaden och hitta en köpare innan fogden kommer och tar båda husen. Jag kör all in på styling och grejor för att varken jag eller mäklaren ska ha något att skylla på i efterhand. 

Det jag som otroligt intelligent och dessutom lite bilintresserad snabbt insåg är vad många andra verkar glömma bort: Att medan det läggs enorm energi på att arrangera en hög citroner på rätt plats inne i huset verkar de flesta glömma uppfarten? Vem vill se en tom tråkig uppfart när den kan stylas precis som resten av huset?

Men vad ska man styla den med? Ställer man dit en Ferrari eller en Lamborghini skrämmer man bort rödskjortorna och miljönissarna, ställer man dit en Tesla skrämmer man bort sådana som mig.

Man måste hitta en politiskt korrekt bil som faktiskt också bilintresserade människor kan tycka om. Efter diskussioner med diverse konsulter inom bilstyling vid husförsäljningar (det är ett yrke jag precis har uppfunnit) kom vi fram till det perfekta svaret!

Bilen som står på uppfarten på försäljningsbilderna är i det här fallet en BMW i8. Den kan ingen bli sur på eftersom den går på både lite el och lite bensin, och en bil som ändå folk, inklusive jag själv, tycker är jäkligt snygg. Perfekt va? I mitt fall var alltså citronhögens motsvarighet en BMW. 

Förutom att jag genom denna försäljning har skapat en helt ny potentiell yrkesgrupp har jag säkrat ett löjligt högt försäljningspris på radhuset. Hoppas jag. Hur det gick får ni reda på i nästa krönika, då är det förhoppningsvis sålt. 

Vilken bil hade ni själva valt?