Peder: Sluta ställa av era bilar!

"Jag har hämtat julgran med Bentley, Ferrari och Nissan GT-R, en massa AMG-bilar och gud vet vad."

Peder: Sluta ställa av era bilar!

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Vintern är här! I skrivande stund har det varit minusgrader en vecka i sträck. I södra Sverige är det snökaos och de första flingorna har precis börjat falla på oss stockholmare. Det är en rätt skön tid. Jag älskar när snön kommer, det blir lite ljusare på en gång. 

En av de roligaste sakerna som finns att göra på denna jord är att köra bil på vintern. Kanske inte en Volvo V70, men en sportbil. Att köra en motorstark bil på en snöklädd väg är helt magiskt, det kan vem som helst som gjort det intyga. 

Därför blir jag vansinnig av att se att så många av er ställer av era fina bilar på vintern, trots att de är mer än dugliga att köra med året om. Varför gör ni det?!

Vad får er att ställa av en fyrhjulsdriven Porsche som typ är skapad för att åka runt och sladda med på vintern? En 911 är säkert en av världens bästa vinterbilar. Jag vet till och med människor som ställer av Panameror! Va?! Så fort ni har en cab verkar ni också tro att den kommer bli totalförstörd om det snöar på den, newsflash, det går alldeles utmärkt att använda den på vintern. 

Jag har gjort princip av att köra alla mina bilar året runt, och jag har faktiskt aldrig ställt av någon. Jag har haft bilar som jag inte har kört på vintern, men då beror det på att jag har sålt dem på hösten. Jag har aldrig magasinerat en bil och det är av flera anledningar. Dels är oftast bilen det dyraste jag har, och ska jag lägga så mycket pengar på något vill jag använda det. Dels är det extremt roligt att komma åkande i till exempel en Ferrari mitt i vintern.

I just Ferrarifallet finns det en massa bilar som är bättre som vinterbil. Fläktarna tar dåligt, så fort batteriet blir lite urladdat lyser varenda varningslampa och däcken är inte jättebilliga.

Men vet ni vad, skit samma. Jag installerade motorvärmare, kupéfläkt och en underhållsladdare i min FF och det funkade kanon. Och även om det finns bättre bilar att köra med på vintern finns det väldigt få som är roligare.

Jag har hämtat julgran med Bentley, Ferrari och Nissan GT-R, en massa AMG-bilar och gud vet vad. Jag anbefaller er alla att använda era prylar istället för att ställa undan dem. Varför gör ni det? För att ni är rädda om dem? Varför? För att de ska hålla andrahandsvärdet så att ni får mer för dem när ni ska sälja?

Tänker ni på samma sätt när ni ska gå tills sängs med er tjej? Vi tar det lite lugnt nu och drar ner till en gång i månaden så inte nästa kille märker att jag har varit här? 

Logiken faller på sin egen orimlighet. Om du har en fin bil, använd den. Oavsett väderlek, oavsett årstid, och oavsett om du tror att nästa ägare kommer fnysa åt det eller inte. Det där är bara trams. Det är din bil, använd den. 

Jag antar att det är samma människor som ställer av sina bilar på vintern som låter dem stå i garaget för det mesta för att det inte ska bli för många mil på mätaren? Eller låter bilarna vara inne när det regnar?

Jag fattar att vissa bilar är hopplösa att köra vintertid, och jag har respekt för det. Jag håller själv på att bygga en bil som kommer vara hopplös att köra sommartid, så att köra den på vintern är bara att glömma, därför blir nog nästa vinter min första avställningsvinter. Men så många av er har bilar som inte bara funkar bra på vintern, de lever upp på vintern. 

Därför blir mitt tips det här om det inte redan har framgått: Har du en sportbil, använd den året runt. Har du ingen sportbil, köp en. Och använd den året runt. Allt annat är idiotiskt.