Ternström: Klistermärket jag hatar!

Därför finns det en extremt obehaglig sidoeffekt av Baby on board-klistermärket.
Annons

Ternström: Klistermärket jag hatar!

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Jag hatar ”Baby on board”-klistermärken på bilar. Jag har aldrig förstått meningen med dem, och de är helt onödiga. Vad betyder de egentligen? En väldigt bra fråga tycker jag. 

Du har precis fått barn och vill inte bli rammad bakifrån när du kör bil. Därför sätter du ett klistermärke bak på bilen, så ingen skulle få för sig att köra på dig i en bilkö. Som om vi skulle köra på dig med flit om du inte haft märket påklistrat. Är inte det här helt vansinnigt?

I en riktigt knivig situation i trafiken, ett akut läge, spelar klistermärket någon roll? Du har förlorat kontrollen över din bil. Har du då någon möjlighet att undvika bilen med Baby on board-klistermärket och köra in i någon annan? Tror inte det. Olyckan är oundviklig. Oavsett klistermärke bak på bilen, kommer den att ske. 

Den enda anledningen till att klistermärket existerar är för att markera att ägaren av bilen precis fått barn. Jag förstår att det är en otrolig och livsavgörande upplevelse att få barn, men måste han eller hon signalera att just hans eller hennes fordon är extra värdefullt att inte köra på? Vad spelar det för roll?

Ingen planerar en olycka. De bara händer. Det fingras på telefoner, det är halt, det springer ut djur på vägen. Någon missar ett rödljus. De sker av massor av olika anledningar, och det är ingen som vill köra på någon med flit. Oavsett om du har ditt nyfödda barn i bilen eller inte.

Vidare finns en extremt obehaglig sidoeffekt av Baby on board-klistermärket. I händelse av en olycka med många bilar existerar en förväntan att räddningspersonal ska prioritera bilen med klistermärket. För just denna bil har något extra värdefullt, en baby, att rädda. Så är det inte. Räddningspersonal prioriterar bilar utifrån sin egen subjektiva och mycket professionella bedömning. 

Det finns också en stor risk. Vad händer om räddningspersonalen ser klistermärket och det inte finns någon bebis i bilen? Då har de slösat mängder av värdefull tid att försöka rädda ett barn som var någon annanstans just idag. En rätt obehaglig effekt av någons egoism. 

Omvärlden fullständigt skiter i om du har en bebis i bilen eller inte. Vill du signalera att du lyckats få barn, finns det betydligt bättre möjligheter att sprida budskapet till både vänner och andra.

Skriv om det på sociala medier. Lägg upp bilder på din rosaröda bebis på Facebook och Instagram för alla att beskåda. Men snälla, klistra inte ett Baby on board-märke på bakrutan på din familjebil. 

Annons
Annons
Rulla till toppen