Peter Ternström: Krogen där du blir förolämpad

Upplevelsen på Cencio La Parolaccia var mycket uppfriskade. Jag har inte haft så roligt på mycket länge.
Annons

Peter Ternström: Krogen där du blir förolämpad

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Det finns en väldigt trevlig restaurang jag vill tipsa om. Den heter Cencio La Parolaccia och ligger i centrala Rom, inte långt från Vatikanen. Den liknar ingenting jag någonsin varit på. 

Det är en rätt liten restaurang. Den har plats för kanske 60 personer, och ni sitter trångt. Är ni två får ni finna er i att dela bord med ett annat par. Ni måste boka, här är det fullsatt varje kväll. Middagen börjar klockan 20 och alla serveras samtidigt.

Peter Ternström: Krogen där du blir förolämpad

Vidare finns det ingen meny. Det är kocken som bestämmer vad som serveras. Vegetariska alternativ finns, dock inga veganska. Har du påhittade allergier eller känslighet mot gluten är detta inte restaurangen för dig. 

De båda gångerna jag besökt La Parolaccia har maten varit ungefär densamma. Charktallrik med bröd som förrätt, spaghetti eller någon annan pasta som första varmrätt och sedan en stor tallrik blandade grillade köttbitar och korv. Till detta serveras obegränsade mängder rött vin, som kommer in i stora karaffer med vävda halmstrån runt botten. 

Nu till saken. Anledningen till att jag älskar den här restaurangen och att du absolut måste boka en middag här nästa gång du besöker den eviga staden: de förolämpar alla sina gäster. 

Du läste rätt. Alla som kommer in genom dörren får en grov förolämpning av hovmästaren medan han visar dig till ditt bord. I mitt fall skrek han högt mot köket att ”nu har den motbjudande svensken och hans italienska fnask kommit, nu kan middagen snart börja!”.

Salongen vred sig i skratt. Min flickvän Chiara blev chockad, men repade sig snabbt. Hon skrattade medan hon översatte vad hovmästaren sagt. Efter bara någon minut kom nya gäster in. De fick ett lika underbart politiskt inkorrekt välkomnande av personalen. Jag insåg att vi borde anlänt tidigare. Det här var väldigt roligt. Alla i salongen satt knäpp tyst och väntade på att nästa grupp gäster skulle kliva in genom dörren. 

När alla kommit börjar middagen. Som sagt, ingen meny, du kan bara bestämma mängden mat du ska äta. Under kvällen kan du räkna med att bli förolämpad minst ett par gånger till. Jag var både ”kapitalistsvin” och ”pervers gubbe”. Servitören frågade Chiara om hon verkligen inte kunde hitta någon snyggare pojkvän? ”Har du sett hans enorma öron?”, sade han högt medan han pekade på mitt öra. Helt fantastiskt. 

Ett par tre gånger i timmen avbryts middagen för allsång eller magiska trick. Det sjungs på italienska, parodier på kända låtar fast med obscena texter. Vid ett tillfälle trollade hovmästaren upp ett ”långfinger” ur en hatt som han stolt höll upp i riktning mot matgästerna. ”Grazie mille per tutti!” Varning för mycket pubertal humor som definitivt kan uppfattas stötande av en känslig publik. 

Det här passar mig som handen i handsken. Jag älskar pubertal humor. Gärna långt över gränsen för vad som är tillåtet. Upplevelsen på Cencio La Parolaccia var mycket uppfriskade. Jag har inte haft så roligt på mycket länge. 

Konceptet har testats i Palermo på Sicilien. Där blev ägaren mördad efter en månad. Sicilianare har mycket svårt att driva med sig själva. 

Skulle konceptet fungera i Sverige? Vad tror du? Mejla mig på peter@pternstrom.com.

Annons
Annons
Rulla till toppen