Peder: Min första bilutställning!

"Det ska bli väldigt intressant att se hur gubbarna med tweedkostym och stråhatt i originalbilar från 1800 kallt reagerar när jag drar igång den där dödsmaskinen i deras sällskap."

Peder: Min första bilutställning!
Peders Chevrolet Camaro vann ett pris på årets bilshow på Elmia i Jönköping. Pokalen gav han till Tokan på Stockholm Speed Industry, som tillsammans med sitt team byggt bilen åt honom.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Under påskhelgen var det Bilsport Performance & Custom Motor Show i Jönköping. En av Europas största utställningar för custombilar. Runt 100 000 besökare bjöds på många hundratals bilar. Alltifrån extrema custombyggen till "vanliga" superbilar som Ferrari och Lamborghini.

Vilka sjuka byggen det finns på den där mässan, och vilken skaparglädje och kunskapsbank det finns runt om i Sverige, otroligt. Sjukt kul att träffa kunnigt folk och låtsas hänga med i diskussionerna om sektionerade karosser och specialtillverkade bakaxlar.

Jag fattade för det mesta ingenting men som seriös motorjournalist är det viktigt att kunna låtsas när de vuxna pratar.

Jag skulle ställa ut både min väldigt ombyggda Camaro -72 och min bamsestora Fordpickis, men delarna till Forden som kom med flyg från USA ramlade omkull på transportörens lager och blev sneda och därmed var chanserna att få den klar borta.

Kvar var Camaron, som naturligtvis var den som passade bäst på mässan och den som var viktigast att få dit. Inte för att få ställa ut just där, utan för att både jag och Tokan som har byggt den skulle få ett halvt avslut på projektet.

Bilbyggarvärlden är liten och det är många som har tvivlat på att den skulle bli klar i tid men vi fick dit den. Över 500 timmars arbete lade Tokan & Co på bilen bara under april månad. Helt galet.

"Det var som om Gordon Ramsay skulle komma och säga att man lagar jäkligt god mat …"

Men den är magiskt fin. Mottagandet på mässan var fantastiskt, flera av er som läser mina kåserier var där och tittade och kom med glada tillrop. Bilbyggarlegendarer både från Sverige och andra länder kom fram och berömde den vilket kändes underbart.

Det var som om Gordon Ramsay skulle komma och säga att man lagar jäkligt god mat, det är rätt najs. Riktigt kul för Tokan att få så mycket cred för sitt arbete och riktigt kul för mig att få se min idé växa fram till verklighet.

Jag fick till och med ett pris! "Jury's Choice" är ett pris som delas ut till några bilar i varje hall som juryn tycker sticker ut lite. Ett sådant fick jag med mig hem.

Om det var på grund av att jag kände halva juryn och hotade med våld om jag inte skulle få något eller om det var för att bilen är väldigt fin tycker jag vi låter vara osagt, men en pokal fick jag i alla fall.

Jag gav den direkt till Tokan, även om det är min bil är det hans hantverk som fick beröm så det kändes helrätt.

Det jag tycker är skönast nu efter mässan är faktiskt att jag tog mig tid att gå runt på golvet och titta på alla andra fantastiska byggen, men jag hittade inte en enda bil som jag ville ha mer än mig egen. Jag är så sjukt nöjd med den och om någon månad när byggarna har fått göra allting klart ska jag ut och börna runt med den.

Jag tänkte börja med att bli utslängd från Prins Bertil Memorial på Djurgården i början av juni. Bilen är precis tillräckligt gammal för att få vara med och jag är anmäld och klar.

Det ska bli väldigt intressant att se hur gubbarna med tweedkostym och stråhatt i originalbilar från 1800 kallt reagerar när jag drar igång den där dödsmaskinen i deras sällskap. Kommer bli skitkul.

Om det blir några fler bilutställningar? Nej vi får se. Ställa ut är inte riktigt min grej. Jag tror att både jag och bilen gör sig bättre ute på vägarna. Det ska vara ifall de ringer från SEMA, då kanske jag måste ta fram putsduken och åka dit. Den som lever får se.

Nu väntar jag på att få pickisen. Nya delar är på väg från USA och om ett par veckor ska den stå klar. Då har jag en sak till att skryta med. Det verkar aldrig ta slut. Grattis till mig.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.