Peder: Är körkortet en mänsklig rättighet?

"Ny uppkörning typ vart fjärde år … Det känns som en rätt rimlig grej att införa även här eller vad tycker ni?"
Annons

Peder: Är körkortet en mänsklig rättighet?

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Jag sitter i detta nu och tittar på finalen av tv-programmet ”Sveriges värsta bilförare” på TV4. Min dotter har tvingat mig att titta på det med henne, vilket har varit svårt då jag blir så fruktansvärt provocerad av hur totalt talanglösa deltagarna är, och framför allt av hur nonchalanta och ovetande de är om sin egen talanglöshet.

Samtidigt blir jag livrädd när jag tänker på att de här människorna faktiskt har körkort och får befinna sig på samma vägar som jag och mina barn.

Är det på riktigt? Finns det människor som är så totalt värdelösa på att köra bil? Jag förstår såklart att det är tillspetsat för tv men vissa av dem som är med är ju uppenbarligen inte helt friska.

Har de köpt sina körkort i Rumänien eller vilket land det nu är man kan köpa körkort från och sedan få det utbytt mot ett svenskt?

I år vann en söt gammal tant, henne var det inget fel i huvudet på som det verkade vara på några av de andra, hon var bara lite gammal.

Man blir sämre på att köra bil när man blir gammal, det är ett känt faktum. Synen försämras, reaktionstiden försämras, man blir mindre rörlig så att man till exempel inte kan se sig om i korsningar och så vidare.

Det orsakar förstås olyckor. Man blir ju inte direkt mindre envis med åren heller, så även om man har kört ner 33 brevlådor väljer man kanske att inte inse sina egna begränsningar, utan man fortsätter köra.

”I vissa länder krävs att man gör en ny uppkörning typ vart fjärde år när man blir lite äldre …”

En del äldre blir av med sina körkort av medicinska skäl men de flesta har kvar det i plånboken trots att de knappt kan ta sig i och ur bilen på grund av sina krämpor. Det är rätt skevt.

Jag vet att det i vissa länder krävs att man gör en ny uppkörning typ vart fjärde år när man blir lite äldre, har för mig att det är, eller i alla fall har varit så i bland annat USA.

Det känns som en rätt rimlig grej att införa även här eller vad tycker ni? Någon form av system för att försäkra sig om att människor som tog sitt körkort när det var vänstertrafik i Sverige fortfarande vet hur man vrider på ratten kanske skulle vara en vettig grej?

Idioter som hälften av deltagarna i programmet jag precis har tittat på är svårare att få tag på, där får vi väl hoppas att de bara krockar med sig själva så det inte drabbar någon annan, men där man kan göra något kanske man ska det.

Sedan är det bara att hoppas att de som blir stoppade i uppkörningskontrollen är lite mindre pensionärsrebeller än min käre far, som svarade så här på frågan om vad han skulle göra om till exempel läkaren tog hans körkort:

”Jag skulle köra ändå begriper du väl, hur ska jag annars kunna handla?”

Jag kanske får anmäla honom till nästa säsong av det där tv-programmet istället.

Annons
Annons
Rulla till toppen