Serieförbrytaren som gäckar polisen

"Han har begått över 3 000 trafikförseelser och andra brott sedan 2014."
Annons

Serieförbrytaren som gäckar polisen

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Nu ska vi till Irland, där polisen tampas med en av de värsta brottslingarna någonsin. Ingen seriemördare eller bankrånare. Nej, det är det vansinnigt höga antalet brott personen begått som är förbluffande. 

Han heter Prawo Jazdy, kommer från Polen och har begått över 3 000 trafikförseelser och andra brott sedan 2014. Listan i belastningsregistret skulla väga flera hundra kilo om den skrevs ut på papper, och bara kunna transporteras på en lastpall. Det är den mest belastade brottslingen i Irlands historia, med mycket hög sannolikhet även i världen. Guldmedalj, olympisk nivå i kriminalitet – räknat till antalet brott.

Här är den högst tveksamma meritlistan:

Över 2 000 fortkörningar. Somliga bara några kilometer snabbare än tillåten hastighet. Andra så grova att körkortet tagits om hand på plats. Enligt registret har herr Prawo Jazdy ibland gjort sig skyldig till tre eller fyra fortkörningar samma dag.

Felparkeringar i Dublin, Galway, Limerick och Cork. Polacken har parkerat fel nästan tusen gånger och ofta fått sin bil bortforslad till närmaste polisstation. Det har varit allt från Fiat 126p till Mercedes S-klass. Även lastbilar och ett helt gäng motorredskap som ångvältar och traktorer. Herr Prawo Jazdy (se fotnot) har haft en extremt imponerande bilpark under sin vistelse i landet.

Över 300 fall av fylleri. Han har dessutom spenderat minst 200 dagar i fyllecell under perioden. 

Nästan 100 fall av ringa misshandel, ofta i samband med fotbollsmatcher. Slagsmålen har ibland varit så brutala att han hamnat på sjukhus själv. Ibland har han blivit tvungen att uppsöka vård flera gånger samma vecka. 

Mängder av småstölder, som snatteri och även ett par springnotor från restauranger. Och skadeståndskrav från hotell där han slagit sönder inredning som tv-apparater och annat. 

Ett dussintal gånger har polacken blivit lagförd för att ha urinerat på allmän plats.

Det har också förekommit en hel del verbala hot och våldsamt motstånd då Prawo Jazdy blivit omhändertagen av polis. 

Listan kan göras mycket längre, men detta är de viktigaste kategorierna brott han gjort sig skyldig till sedan 2014. Den irländska polisen tillsatte en speciell task force för att stoppa polackens framfart under hösten 2019, men han gäckar dem fortfarande. De har utan framgång varit i kontakt med polska myndigheter för att få fram en adress till herr Prawo Jazdy. Utredningen pågår fortfarande och ingen vet vem han är.

FOTNOT: Det kan vara bra att veta att Prawo Jazdy betyder körkort på polska.

Annons
Annons
Rulla till toppen