Peder: Bilar gör en glad! Testa!

"Att säga att man har valt en bil av ett skäl man själv inte gillar är lite som att ge upp, så man försvarar valet i absurdum."

Peder: Bilar gör en glad! Testa!
Har man inte öppnat pandoras ask kan man inte avgöra om det var värt det eller inte, för det vet man inte förrän efteråt”, skriver krönikören.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Det pågår många debatter mellan olika falanger i bilägar-Sverige om bilars betydelse och funktion för oss.

Vissa är bilälskare och drömmer om morrande V8:or och vackra italienska linjer medan andra ser bilen som ett verktyg att ta sig från A till B med.

Alla har naturligtvis rätt till sin åsikt men jag får lust att ifrågasätta det här. För ibland är det så att det man inte har upplevt vet man ingenting om. Har man inte öppnat pandoras ask kan man inte avgöra om det var värt det eller inte, för det vet man inte förrän efteråt.

Har den som säger att han lika gärna dricker prosecco för 69 kr flaskan verkligen druckit en fin champagne? Har verkligen han som säger att han hellre är själv någon gång faktiskt fått möjligheten att njuta av sällskapet av en vacker, smart kvinna?

Har han som säger att han skiter i vad han kör för bil, bara den funkar, verkligen suttit i en Ferrari på varvstoppet med taket nedfällt?

I vissa fall är säkert svaret ja, men i de allra flesta är det garanterat nej. Det kan vara nej på grund av generellt ointresse, eller för att man vill försvara sig av någon anledning, och i fallet med bilar finns det naturligtvis en ekonomisk aspekt att ta hänsyn till, även om det inte behöver vara en öppen Ferrari.

Nej, jag tror inte att de som tycker att vi med sportbilsintresse eller generellt bilintresse är idioter för att vi inte köper första bästa elbil för att det är bäst för plånkan, faktiskt har testat. För då skulle de uttrycka sig annorlunda.

Titta som exempel på ett av de senaste avsnitten av Förnuft & Känsla när vi testar Mercedes-AMG E 63 S.

Jämför mitt mående i den filmen med valfritt elbilsavsnitt. Nu kanske elbilar framkallar den känsla jag får när jag kör ett monster på ställ hos vissa konstiga typer, men jag tror faktiskt inte det.

Jag tror snarare att man har fastnat i att man ska försvara sitt val, att man berömmer det man har fast man egentligen inte tycker det.

Nu menar jag inte specifikt elbilar utan bilar generellt, och egentligen livet generellt. Att säga att man har valt en bil av ett skäl man själv inte gillar är lite som att ge upp, så man försvarar valet i absurdum.

Ekonomi kommer som sagt alltid vara en aspekt som inte går att komma runt, men det finns roliga bilar i de flesta prisklasser.

Därför blir dagens råd: Åk och provkör en bil du drömt om, tänk inte så mycket på allt annat omkringliggande utan ut och provkör och njut. Då ska du se att du får samma känsla som jag när jag kör AMG:n.

Och den är inte dum, jag lovar.