Peder: Parkeringsbolaget har skitit i det blå skåpet

"Varenda pickup i hela Sverige är väl en lätt lastbil? Ska bolaget få bötfälla alla dem? En lastbil är en lastbil, den väger mer än 3,5 ton. Punkt."
Annons

Peder: Parkeringsbolaget har skitit i det blå skåpet

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


I slutet av augusti var jag nere på Vallåkraträffen och visade upp Camaron. Den var uttagen till finalen i ”Årets bygge” av tidningen Bilsport som också arrangerar träffen. Vann gjorde naturligtvis en Volvo.

Helt otroligt hur dålig kunskap jag har om bilar inser jag när jag står där. Helt utan att försöka vara respektlös så ser vinnarbilen ut som vilken Volvo som helst i mina ögon, men den är tydligen så ombyggd och så fin att den vinner tävlingar runt hela Europa. Omgjord från fram- till bakhjulsdrift, ihopsatt av 14 olika jäkla Volvosar och så vidare. Grattis till honom!

Kvällen innan bodde jag inne i Helsingborg. Jag tog ner bilen på en sån B-reggad biltransport som många använder. Perfekt för att man kan köra med B-kort plus att man kan hålla normal hastighet istället för att behöva åka långsamt med släp.

Jag ställde bilen på en utomhusparkering ett par hundra meter från hotellet jag bodde på. När jag kör in ser jag att det sitter en skylt där det står förbud mot lastbilsparkering, men eftersom bilen jag kör är B-reggad tänker jag inte mer på det.

Morgonen efter när jag kommer ut har jag fått inte bara en, utan två böter på 1 000 kr vardera. På bägge två står det att jag har parkerat en lastbil på en personbilsparkering. Jag småler lite och tänker att nu har de gjort bort sig, de har liksom bötfällt en B-reggad bil på en lastbilsparkering. 

Så fort jag kommer hem så överklagar jag böterna och berättar att bilen som stod där var B-reggad och alltså ingen lastbil. Absolut lätt lastbil men det skulle betyda att man inte får stå där med en av de där mini-Skodorna med flak heller. Alla som har en pickis eller liknande har dem naturligtvis som lätt lastbil då skatten är lägre.

Ska man inte få stå på en vanlig parkering med dem heller? Nä, en lastbil är över 3,5 ton. Så enkelt är det. Och två böter vid samma parkeringstillfälle? Nej, nån ordning får det vara. 

Parkeringsbolaget som har hand om parkeringen där jag stod avslog efter en månads betänketid min överklagan då de tyckte att det visst var en lastbil. Jag ringer upp och försöker förklara att de bötfällt felaktigt men möts av total oförståelse. 

Då mailar jag i stället bolagets VD. Jag berättar att jag har fått två böter jag anser är felaktiga och om de envisas med att inte godta min överklagan så kommer jag att skriva om det och vill i så fall gärna ha en kommentar från honom om varför de tycker att de kan bötfälla varenda liten bil med flak på deras parkeringar, och dessutom ge mig två böter vid ett och samma parkeringstillfälle, jag stod där i knappt 12 timmar. Det var fyra dagar sedan och jag har fortfarande inte fått svar. 

Jag inser att det här är en gråzon men jag tycker faktiskt att det är totalt felaktigt att bötfälla en lätt lastbil på en parkering där det är förbud mot lastbilar.

En lätt lastbil kan som sagt vara vad som helst. Det finns VW Passater och Volvo V70 med galler bakom framstolarna som är lastbilar. Varenda pickup i hela Sverige är väl en lätt lastbil? Ska bikaget få bötfälla alla dem? En lastbil är en lastbil, den väger mer än 3,5 ton. Punkt.

Vad hindrar dem från att på nästa parkering sätta upp en förbudsskylt mot röda bilar för att kunna bötfälla alla dem?

Annons
Annons
Rulla till toppen