Peder Karlsson: Hur dumsnål får man bli?

"Det finns inte en enda biltillverkare i hela världen som skulle vara så dum att man sparar in på en sådan detalj." Eller?
Annons

Peder Karlsson: Hur dumsnål får man bli?

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Härom dagen stod jag av någon anledning och pratade om bilar med en kompis. Hon förklarade att hennes nya Ford Puma från 2021 var så snikigt utrustad att det var helt löjligt.

Jag sade att den är inte alls snikig. Den har ju automat, backkamera och massor av lullull. Allt man behöver verkar ju finnas. Sluta gnäll, sade jag med skarp maskulin röst för att etablera dominans.

Sedan berättade hon att den inte ens hade varning för att spolarvätskan var på väg att ta slut. Jag skrattade åt henne, klappade henne på huvudet, kallade henne lilla gumman, och förklarade att alla bilar har varning för spolarvätskan, det är liksom inte ett tillbehör man väljer.

Det är typ livsfarligt att inte ha den varningen så det finns inte en enda biltillverkare i hela världen som skulle vara så dum att man sparar in på en sådan detalj.

”Då slog hon mig stenhårt i solar plexus …”

Då slog hon mig stenhårt i solar plexus och förklarade att det inte alls fanns. Hon hade till och med ringt till Ford och dubbelkollat om det var något knas, och då fått bekräftat att det mycket riktigt inte finns någon sådan varning i bilen.

Hur f-n är det möjligt? Är det här vanligt? Jag trodde på fullaste allvar att det typ var lag på att ha en sådan varning?

Att få slut på spolarvätska är faktiskt farligt på riktigt. Sikten kan gå från perfekt till noll på en sekund och vid fel väder och temperatur hjälper det inte med bara vindrutetorkarna. Är du på fel ställe när det händer är du illa ute på riktigt.

Jag har själv varit med om att behöva stanna på motorvägen för att jag hade skitit i den där varningen. Det var mitt eget fel såklart. Men att inte ens ha chansen att skita i den borde vara kriminellt.

Jag och Alrik har tjatat mycket om att vi tycker att biltillverkare som har säkerhetsdetaljer som tillbehör är bajskorvar i största allmänhet. Minns jag rätt har vi bland annat skällt en del på Porsche för att inte alla airbags är standard.

Säkerhet ska vara standard, så enkelt är det. Det är ett hemskt beräknande sätt av en tillverkare att fråga en kund som ska speca en ny bil om man vill välja till krockkuddar i baksätet så att ens barn sitter säkert. Det går liksom inte att säga nej till, just därför ska det vara standard, för det är inget val.

Man kan välja om man vill ha Apple CarPlay, men man ska inte kunna välja om man vill att ens barn ska dö vid en krock eller inte.

Jag trodde inte att det hade gått så långt i hysterin att öka marginalerna i bilbranschen, att man plockar bort en sådan sak som varning för att spolarvätskan håller på att ta slut.

Hmm, jag som gillade Ford. Jag har ju till och med en som jag tycker jättemycket om, och har haft en hel hög. Bland annat en Explorer som hade tv-skärmar och VHS-spelare i baksätet. Vilken kungbil det var!

Varning för spolarvätska hade den garanterat. De ska ju in i Formel 1 snart också förutom allt annat. Jag såg framför mig att jag och Ford skulle kunna ha en bra relation framöver.

Men om ingen talar om för mig att det här är vanligt och att det inte bara är Ford som gör det här, tänker jag vara sur på dem från och med nu.

Till dess får Ford faktiskt stå med skämskudden. Skulle det visa sig vara vanligare än vad jag tror blir jag faktiskt förbluffad. Det finns väldigt mycket annat skit att spara in på i en bil än det här. Gör om, gör rätt.

Annons
Annons
Rulla till toppen