Peder: Dags att skippa manuellt körkort?

”Det känns som att det är ganska många saker som är viktigare än att inte få kärringstopp i den utbildningen.”
Annons

Min son tog körkort förra året. Jag var väldigt noga med att han skulle ta för manuell bil och inte bara automat. Det var aldrig ens en fråga förr i tiden även om möjligheten har funnits länge och automatbilar också har funnits sedan Dackefejden. Men det var liksom självklart att man skulle ha ett ”riktigt” körkort. 

När jag härom dagen började prata med min dotter om att övningsköra sade hon att hon självklart bara skulle ta för automat. Vad ska jag med något annat till, var hennes omedelbara tanke. Min reaktion blev såklart att först försvara min ståndpunkt men sen började jag fundera. Hur viktigt är det egentligen att ha manuellt körkort, och kanske ännu mer intressant: Hur stor del av att vara trafiksäker är egentligen kunskapen om att kunna hålla ner en koppling och dra i en växelspak? Ska ens alternativet finnas?

I första hand måste man väl se körkortstagandet som en grundkurs i att framföra sitt fordon på ett säkert sätt för sig själv och sina medtrafikanter. Det känns som att det är ganska många saker som är viktigare än att inte få kärringstopp i den utbildningen. För när jag tänker efter på hur mina körstunder var med min son så var växlingarna aldrig kopplade till något dramatiskt, det enda som hände ett par gånger var just kärringstopp, och det är liksom inte hela världen. Flera länder tittar på att avskaffa det här systemet då alla nya moderna bilar har automat, eller de flesta nu för tiden har ju ingen växellåda alls för den delen. 

Jag tycker det kanske är på tiden att man gör det i Sverige också. Om man sen ska köra en manuell bil så måste det väl få vara upp till var och ens omdöme om man kan framföra den på ett vettigt sätt. Annars borde det finnas olika körkort för olika bilmodeller också. 

En modern vanlig manuell bil är totalt odramatisk att köra utan någon större förkunskap, det går nästan inte att få kärringstopp även om man försöker, man kan släppa upp kopplingen utan att röra gasen och bilen glider iväg jättefint ändå. Sätter du dig däremot i en manuell Ferrari från 1986 så får du vara kärnfysiker för att komma iväg från stoppljuset. 

Det jag menar är att det är egentligen lite orimligt att ha ett speciellt körkort för en växellåda, framför allt när den växellådan, på en modern bil, är precis lika enkel att köra som en automat. Jag har tyckt precis tvärtom fram till igår. Men jag får erkänna att min dotter har rätt. Låt folk få köra upp i automatbil och ge dem körkort även för manuell låda. Är man så korkad att man sätter sig i en manuell bil utan att kunna framföra den så får man skylla sig själv lite tänker jag. 

Om ni tycker det låter orimligt så åk till valfri sopstation en lördag och titta på alla lattepappor som har lånat svärfars släpvagn för att åka och slänga skräp. Det går inte en kvart utan att man ser nån som inte kan skillnad på höger och vänster och som inte får in i huvudet vad som händer med släpet om man vrider på ratten. Ska vi införa släpvagnskörkort för det? Nä, det känns lättare att be svärfar själv följa med till sopstationen nästa gång istället. 

Annons
Annons
Rulla till toppen