Peder: Köp din drömbil på krisbudget!

”Om du nu går ut på Blocket med dessa små råd i bakfickan ska du se att hopplösheten försvinner och en helt ny värld öppnar sig.”
Annons
Annons

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.

Tiderna förändras. Från att ha sprungit på krogen och bränt tusenlappar som om de växte på träd drar nu folk ner värmen till 14 grader inomhus och tar fram farmors filtar ur sjömanskistan istället, för att spara några kronor på elräkningen. Sportbilsaffärer med 20 procent handpenning och 65 procent restvärde minskar då även de är för dyra för folk med stigande räntor.

Så vad ska man göra? Bara för att ekonomin är lite krasslig kan man ju inte lägga sig ner och dö? Eller visst kan man om man vill, men det verkar ju onödigt. Vi ska alla den vägen vandra förr eller senare, så varför inte försöka ha så kul som möjligt på vägen dit? Så hur ska man då göra om man drömmer om en rolig bil i dessa tider? 

Min första lektion är: Köp inte den dyraste bil du har råd med. Jag själv har säkert gjort det vid ett tjugotal tillfällen och det är skitballt att sitta där i sin Lamborghini, men precis all glädje försvinner om den är för betungande ekonomiskt, även om du med nöd och näppe klarar av det.

Får du ångest varje gång du får ett brev från finansbolaget förtar det all glädje med ditt bilägande. Får du ångest när det är dags för service eller däckbyte har du också köpt en för dyr bil. Det som skulle ge glädje ger istället ångest och huvudvärk.

Jag har ett bra exempel. Jag har kört rätt mycket på bana, med allt ifrån alldeles för dyra bilar till riktiga skrothögar. Jag har aldrig haft så roligt bakom ratten som under våra skrotbilsrace som vi faktiskt ska börja köra igen till hösten. Det behöver inte vara dyrt för att vara roligt. Det kan vara precis tvärtom. När du sitter i en dyr bil på bana har du hjärtat i halsgropen hela tiden. Kraschar du är du luspank. I en billigare bil kan du slappna av och njuta av stunden. 

Lektion nummer två: Fundera på vad som är viktigt för dig. Är det inte utseende utan framför allt prestanda som är viktigt? Då finns det massor av bilar att välja mellan som också funkar som vardagsbil, vilket kanske gör att istället för att ha två bilar kan du nöja dig med en. RS, AMG och M-bilar är vansinnigt roliga och fullt kapabla att flexa runt i på bredställ med barnvagnen i bakluckan. 

Lektion nummer tre: Släpp prestigen. Du kanske drömmer om en Ferrari för att någon polare har en sådan och det är per definition Ferrari och Lambo man ska drömma om i första hand. Släpp det. Det finns hundratals andra roliga bilar som kostar en bråkdel av pengarna och som kommer att skänka dig minst lika mycket glädje. 

Om du köper bilen för att imponera på någon annan, till exempel om du är en osäker man som köper en dyr bil för att imponera på tjejer. Glöm det. Tjejer går igång på vissa saker, men jag kan av egen erfarenhet garantera att bilar inte är en av dem. Åtminstone inte tjejer som är något att ha.

Kolla på jänkare istället för italienare till exempel. Väldigt mycket mer bang for the buck och massor av körglädje (och ljud) till reapris i jämförelse. Skit i vad andra tycker helt enkelt och kör ditt eget race. Du kommer att ha jätteroligt i din något begagnade Corvette med lite svajig väghållning. Förmodligen roligare än i en Ferrari.

Om du nu går ut på Blocket med dessa små råd i bakfickan ska du se att hopplösheten försvinner och en helt ny värld öppnar sig. Om det inte funkar – dra ner värmen lite till och köp din jäkla Ferrari om du nu måste.

Annons
Annons
Rulla till toppen