Magnus: Fem saker jag retar mig på i trafiken

”Jag har bevittnat lång stubin och blir sällan irriterad. Men även inom mig finns det en sur gubbe som kan lockas fram och bli fly förbannad när jag sätter mig bakom ratten.”
Annons
Annons
Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.

Jag blir tokig på mittfilsockupanter, rövslickare och onödiga trafikskyltar.

Jag har bevittnat lång stubin och blir sällan irriterad. Rena svärmorsdrömmen om jag får säga det själv. Men även inom mig finns det en sur gubbe som kan lockas fram och bli fly förbannad när jag sätter mig bakom ratten. Här har jag äntligen en chans att lätta på det inre trafiktrycket.

1. Mittfilsockupanter

Detta är visserligen ett storstadsfenomen, men som stockholmare är mittfilsåkare en daglig plåga. Många tycks känna sig trygga när de puttrar fram långsamt i mittfilen, kanske för att de slipper bry sig om bilar som ska köra in på motorvägen. 

Problemet med mittfilsåkare är att de ockuperar två körfält. Det är som bekant olagligt att köra om till höger och det innebär att det bara återstår ett körfält på en trefilig väg att köra om på. 

Jag vill passa på att ge en stor eloge åt polisen i Södertälje som då och då jagar dessa trafiksyndare. Förvånansvärt få verkar känna till att man måste hålla till höger om detta fält inte är fullt. 

Mest förvånad blev jag när jag åkte taxi och frågade chauffören varför han låg i mitten när det var tomt till höger. Trots sina dubbla körkort hade han inte hört talas om regeln.

2. Störst kör först

Jag har hört att den fiffiga högerregeln fungerar i delar av landet, men det är varken så där jag bor eller där jag härstammar ifrån. 

Istället tycks en uppfattning råda om att den som kommer från en större eller rakare väg ska köra först. Märkligt nog vaknar folk till höger inte ens till när jag stannar för att ge dem företräde. De står stilla med bilen och tittar på mig som ett fån.

3. Racersläp

Det är märkligt hur man kan ligga i 110 km/h på motorväg och ändå blir omkörd av bilar med släp. Det tycks finnas uttråkade släpvagnsförare som tror att det är ofarligt att köra fort med släp bara för att det går bra för stunden. Jag kör om dig när du ligger i diket!

4. Rövslickare

När en bil tornar upp sig stor i backspegeln utan att köra om blir jag verkligen sur. 3-sekundersregeln är gammal som gatan, men trots det verkar vissa vägriddare tro sig vara övermänskliga och riskerar gärna att ge mig en pisksnärtsskada.

I Köpenhamn åkte jag en gång med en taxichaufför som höll ett vansinnigt tempo ut till flygplatsen. Här var det inga tre sekunder till framförvarande utan snarare 0,5. Jag bad honom att öka avståndet, men i stället för att låta mig som kund bestämma förklarade han att han minsann hade väldigt snabb reaktionsförmåga.

Det var inte enda gången jag haft problem med stressade taxiförare. För ett tag sedan fick jag påhälsning i bakänden på min bil av en kille som körde för Bolt. Smällen var givetvis mitt fel – han menade att jag bromsade för hårt. Det sista han sa till mig innan jag körde därifrån, och han fick åka bärgningsbil, var att han, till skillnad från mig, hade tur som inte körde sin egen bil. Undrar vad hans chef hade sagt om han hörde det?

5. Onödiga trafikskyltar

Jag undrar hur många tiotusentals påbudsskyltar det finns som påminner om att vi ska köra på höger sida om refuger. Hur ofta är någon osäker på om vi har höger- eller vänstertrafik? Jag tror att de flesta av dessa skyltar är onödiga.

I stället hade det varit bra om det oftare skyltades för att högerregeln gäller i en korsning. Både högertrafik och högerregel är saker som egentligen är självklara – men många behöver påminnas när högerregeln gäller. 

Jag minns en incident där jag blev utskälld för att jag körde först i en T-korsning. Jag förklarade för den uppretade medtrafikanten att det inte fanns någon skylt för väjningsplikt, och därmed gäller högerregeln. Den logiken gick inte hem. 

Annons
Annons
Rulla till toppen