Cathie Björk: Då sker The Purge 2 och 3

”Detta blir den sista dödskyssen för många bilmärken. Spekulera gärna i hur många och vilka.”
Annons

Cathie Björk krönika vinjett
Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.

I den 10 år gamla filmen är tanken med The Purge att utrensningen under de 12 timmar som den pågår varje år är bra för Amerika. En pånyttfödelse för de som överlever dessa timmar då alla brott är tillåtna. Starkast överlever.

Nu kommer denna krönika inte att handla om den död som europeiska, japanska och amerikanska biltillverkare orsakat via utsläppsfusk, inte heller det lidande som två japanska märken orsakat med fejkade krocktester. Vi låtsas som att denna verklighetens The Purge aldrig hänt och fokuserar framåt på The Purge 2 och 3.

Fram till 2022 var pengar nästan gratis. Låga räntor gjorde att startups inom bilvärlden kunde presentera ett koncept eller en sketen rendering på ett fordon så fick man helt sjuka värderingar. Nikola, Workhorse, Lucid, Rivian, Nio, Xpeng, Fisker och en drös andra bolag övervärderades.

Även bolag med svensk koppling som Uniti, Inzile, Lightyear, Enride och Nevs för att nämna några. Investerare plöjde in pengar i hopp om att få uppleva en liknande ”to the moon” som Tesla gjorde 2020.

Tre år senare är läget ett helt annat för samtliga nämnda bilmärken. Nu väntar en Purge som kommer förändra bilvärlden för alltid! På 1910-talet skedde exakt samma sak.

En del av bolagen jag nämnde nyss har redan försvunnit och fler blir det. Hög ränta är tuffa tider. Det tog 20 år för Tesla att börja tjäna pengar. Har man som dem nu cirka 200 miljarder i kassan och dessutom nära noll i skulder finns en stridskassa i tuffa tider.

De traditionella biltillverkarna har också en fördel mot nya startups. För även om till exempel Ford förlorade 30 miljarder på sin elbilssatsning 2022, så tjänar man än så länge bra med pengar på den traditionella biltillverkningen. Då kan man kriga vidare ett tag till. Flera stora etablerade biltillverkare sitter i en liknande situation. Med varierande stort skuldberg dock. Dessa skuldberg blir nu plötsligt dyrare att finansiera.

Värst är det för alla nya små elbilsbolag. Dessa har svårt att få upp volymerna snabbt och man bränner mer pengar per timme än vad Beyoncé gav för en diamantprydd Barbiedocka till dottern. (En miljon kronor.) Den mångfald av märken vi ser idag kommer The Purge 2 tyvärr att ta hand om. Rekonstruktioner, nödlån och masslakt väntar.

Förbered er på många fler nostalgidepressioner ni såg likt den som utspelade sig i bilpressen kring Nevs konceptbil Emily GT. För nog var det väl egentligen Saab-nostalgin som fick hjärtat att sörja lite extra på redaktionerna?

Bilvärlden står nu inför samma omvälvande skifte som datorerna gjort. En enda tillverkare är idag dominant på mjukvaran oavsett PC. Ca 80 procent kör nämligen Windows. Tvåan Apple kommer knappt upp på tio procent. Det företag som blir först ut med en fullt fungerande intelligent mjukvara till autonoma bilar kommer att bli den stora vinnaren detta århundrade.

Eftersom det handlar om AI är den som blir först också den som troligen tar nästan hela marknaden. De som vill överleva kommer att behöva licensiera denna intelligenta teknik. När den väl tar fart kommer den att utvecklas exponentiellt och alla andra autonoma försök blir en jakt på något man aldrig kommer ikapp. Ett moving target som försvinner i horisonten.

När autonom körning legaliseras globalt kommer The Purge 3. Då kommer bilförsäljningen att minska med minst 50 procent! Detta eftersom bilägande för många stadsbor blir en dyr lyx jämfört med att beställa en autonom bil när man behöver transportera sig. Detta blir den sista dödskyssen för många bilmärken. Spekulera gärna i hur många och vilka. 

Majoriteten biltillverkare är inte i närheten av autonoma och AI-styrda bilar 2023. Man pratar om att man ska nå level fyra för att göra investerarna nöjda. ”Vi trycker in femtioelva sensorer så kan vi lura dem ett tag till” verkar vara en fungerande taktik.

Faktum är att skrämmande många biltillverkare står kvar på macken och tröstboffar vätgas eller funderar på nästa generation fossilmotorer istället för att stenhårt utveckla autonom körning med hjälp av AI. Att vara kvar på macken när Purge 3 kommer blir den sista stora utrensningen.

Det känns just nu lite som i filmen Don’t Look Up, om ni har sett den?

Annons
Annons
Rulla till toppen