
Ska vi bojkotta Volvo? Det finns många som tycker att det är världens lättaste fråga att besvara.
Vissa säger: ”Självklart, Volvo är ett kinesiskt företag och ägaren Geely säljer bilar i Ryssland.”
Andra säger: ”Nej, Volvo säljer inte bilar i Ryssland och man stöttar Ukraina.”
Kan det vara så enkelt – oavsett svar?
Bakgrunden till att Volvo har drabbats av en bojkottdebatt är att Geely finns med på Ukrainas lista över företag som är ”internationella krigssponsorer”. Volvos huvudägare Geely säljer bilar i Ryssland och i fjol betalade man över en halv miljard i skatt till Ryssland – och pengar till staten kan användas i kriget mot Ukraina.
Ett glasklart argument.
Men pengar för en Volvo blir inte skatt i Ryssland. Glasklart!
Geelys PR-maskineri säger lagom smidigt att man inte ”kommenterar politik”.
Liberalernas partiledare Johan Pehrson uttrycker sig så luddigt som det anstår en liberal politiker: ”Var och en kan ta ett ansvar för hur man spenderar sina pengar.”
Men långt viktigare än vad du och jag skriver på nätet eller vad vi väljer att köpa, är vad ”samhället” gör.
Försvarsmakten utreder frågan, vilket i praktiken betyder att Sveriges myndigheter lär komma med en gemensam policy.
Göteborgs stad gör samma sak.
Pensionsjätten AMF är näst största ägare i Volvo Cars och överväger hur man ska investera pengarna. Ska svenska folket indirekt vara aktieägare i Volvo/Geely?
Klart är att Volvo Cars ägs till cirka 80 procent av Geely. Det är landets näst största privata arbetsgivare med runt 23 000 anställda i Sverige och 12 000 i Kina.
Volvo Lastvagnar är för övrigt den största privata arbetsgivaren och Geely äger också en andel av lastbilarna. Bojkotta?
Volvo följer svenska och europeiska lagar, har avbrutit försäljningen av bilar i Ryssland och hjälper Ukraina med bistånd.
Samtidigt följer Geely kinesiska lagar som inte förbjuder export till Ryssland. Det är förmodligen till och med så att den kinesiska staten driver på ”sina företag” att göra affärer med Ryssland. Man ser en chans att tjäna stora pengar och kräver att företagen tar för sig av den ryska marknaden. Gör man inte det faller man kanske i onåd?
Merparten av nybilsförsäljningen i Ryssland kommer numera från Kina, och kinesiska staten subventionerar till och med export av begagnade bilar till Ryssland. Det lär finnas ett överskott på tio miljoner begbilar som håller nere nybilsförsäljningen. Kina spelar alltså det fula politiska pengaspelet med Ryssland – och man är givetvis medvetna om riskerna. Så länge det ger mer pengar och billiga energileveranser från Ryssland än vad det kostar i förlorade affärer i väst lär man fortsätta.
Men Geely-ägaren Li Shufu finns på Ukrainas lista över personer som sponsrar Rysslands krig mot Ukraina. Hans rykte står på spel, tillsammans med Volvos och Geelys.
Frågan är hur mycket det får kosta? Har det börjat kosta? Hur stor är risken att det drabbar försäljningen i USA och att Polestar dras in? Att påstå att Geely och Volvo inte är samma företag är självklart nonsens. Men var går gränsen?
Låt oss zooma ut rejält.
Mercedes säljer 37 procent av sina bilar i Kina, tillsammans med det statligt ägda kinesiska företaget BAIC, som är den enskilt största ägaren i Mercedes. Självklart säljer BAIC bilar i Ryssland.
Ett statligt kinesiskt företag är storägare i Mercedes, och säljer bilar i Ryssland. Är det OK?
BMW:s största marknad är Kina (30 procent), och man tillverkar bilar med det kinesiska statligt ägda företaget Brilliance Auto Group, som gissa vad – tillverkar och säljer bilar i Ryssland.
Kina är VW:s största marknad och man tillverkar bilar med statligt ägda SAIC – som säljer bilar i Ryssland. VW/Audi har ett samarbete med FAW – som säljer bilar i Ryssland.
Ska Volvo bojkottas så ska kanske i konsekvensens namn också Audi, BMW, Mercedes, VW och … en massa andra märken det?
Kan det till och med vara så att man hellre borde köpa en Nio, som trots att det är ett kinesiskt märke inte ägs av kinesiska staten och inte heller säljer bilar i Ryssland.
Allt i världen hänger ihop och det är svårt att navigera rätt. Jag fördömer självklart kriget mot Ukraina och stödjer till 100 procent sanktionerna mot Ryssland. En Volvobojkott har en klar logik.
Men vem blir vinnare och förlorare vid en nationell bojkott? Svenska Volvoarbetare? Svenska pensionärer? Geely? Volvo? Ryssland? Ukraina? Kina? Sverige? Audi/BMW/Mercedes och VW?
Det kan slå åt alla håll, mot alla.
Jag tror att Johan Pehrson har rätt, alla bör ta sitt eget beslut.
Min förhoppning är att Kina inser att kostnaderna av kriget är för högt, och aktivt hjälper till att avsluta det. Det skulle kunna vända världsutvecklingen mot något bättre – även om skälet ”bara” är pengar.