Peder: Varför accepterar vi dubbla priset?

”Varför accepterar vi att exakt samma saker är dubbelt så dyra på en mack som i en vanlig affär?”
Annons

Peder Karlsson krönika
Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.

Bensinmackarna går en spännande tid till mötes. Ju fler bilar som drivs av annat än vad de säljer, desto färre spontanbesök blir det såklart på macken. Jag har själv jobbat på bensinmack i över fem år. Först på en båtmack ute i Furusund, och sedan på Shell i Norrtälje. 

Redan på den tiden var inte bränslet huvudintäkten. Garanterat omsättningsmässigt men mackarna har egentligen aldrig tjänat jättemycket pengar på bränslet de säljer. På den tiden jag jobbade var den stora intäktskällan videofilmer. Jäklar vad vi hyrde ut filmer.

Minns jag rätt hade mackägaren också en speciell liten kassa för de som hyrde filmer och betalade kontant. Jag vet såklart inte varför, men jag vet att intäkten var viktig. Filmerna kostade lika mycket att hyra där som de gjorde i den renodlade videobutiken nere på stan. 50 kr utan medlemskap och 40 kr för medlemmar, om jag minns rätt. 

Idag är mackarna omvandlade till mindre snabbmatsrestauranger med allt ifrån korv med bröd till mer avancerade anrättningar som serveras av samma personal som säljer bensin och diesel. Jag tycker det är bra. Företag måste anpassa sig till verkligheten och hitta nya sätt att tjäna pengar. 

Däremot finns det en sak jag inte förstår med mackar, eller jag kanske förstår mackarna, men jag förstår inte kunderna som accepterar det. (Jag är en av dem, ska jag villigt erkänna.) Jag pratar såklart om prisskillnaderna. Varför accepterar vi att exakt samma saker är dubbelt så dyra på en mack som i en vanlig affär?

En vanlig chokladbit kan kosta 19 kr i valfri matvarubutik, men på macken kostar den 38 kr. Allt är faktiskt vansinnigt dyrt på macken. Med tanke på hur stora de dominerande kedjorna är idag är det ju garanterat inte så att de har så mycket sämre inköpspris än andra som tillhandahåller varan, så de tjänar ju vansinniga pengar på grejerna. Man har liksom bestämt sig för att klämma folk på så mycket som möjligt för varje enskild produkt, och vi som kunder verkar bara acceptera det. 

Jag fattar att det är enkelt att bara springa in och köpa sin chipspåse på macken när man ändå är där, men snart är du ändå inte där, vad ska macken göra då? Ingen kommer att åka dit och handla på grund av deras prisstrategi, om det inte råkar vara så att man blir sugen på chips mitt i natten efter att de vanliga affärerna har stängt. 

Om de inte kommer på bättre tankar tror jag att mackarna kan gå samma öde till mötes som de gamla lanthandlarna. När jag växte upp hade vi fyra affärer mellan Norrtälje och där vi hade lantställe. En resa på cirka 15 km. Nu är alla naturligtvis borta. Alla tycker det är jättetråkigt men ingen var beredd att betala 2 kr/liter mer för mjölken, alla storhandlade i stan innan de åkte. 

Jag tror samma sak kan ske här om inte mackarna ser till att få ett starkare existensberättigande. Man anpassar sitt konsumtionsmönster efter hand, vet man att man ändå inte behöver stanna på macken och tanka köper man med sig sin chokladkaka från storaffären. Framför allt när man vet att den kostar dubbelt så mycket längs vägen. 

Det ska bli intressant att se vad de hittar på. Men jag tror inte strategin att ta dubbelt så mycket betalt som alla andra kommer att hålla så länge till. 

Annons
Annons
Rulla till toppen