Dags att tagga ned, elektrofober

”Bilentusiast-säpo har smugit runt en sväng i de fina korridorerna och låter meddela att hotnivån ligger kvar på nivå ett utav fem. Eller okej, möjligen två …”
Annons

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.

Vi ”fossilkramare” som föredrar att lyssna på LP före strömmat (för att låna en liknelse från Alrik) behöver tagga ned lite. Bilentusiast-säpo har smugit runt en sväng i de fina korridorerna och låter meddela att hotnivån ligger kvar på nivå ett utav fem. Eller okej, möjligen två då.

Övermakten är nämligen helt ointresserad av pärlan som står där ute i ditt garage. De kommer inte ens att komma och konfiskera den från dig om du så satt raka rör och en helskojig Greta-dekal på den. Jag lovar.

Visst är ett stort, läbbigt EU-förbud på gång till 2035 för att stoppa försäljningen av bilar med förbränningsmotorer. Men: Oavsett om det blir några undantag för exempelvis e-bränslen och lågvolymsproduktion eller inte så kommer förbudet bara att påverka försäljningen av nya bilar.

Så, återigen: Volvo 940 Turbon, Turbo-Saaben, Chevrolet Camaron, Mazda RX-7:an eller Audi RS6:an som du älskar så mycket kommer inte att påverkas. Inte heller den knattrande dieselkombin du egentligen kör nästan året runt. Eller vad bruksbilen nu är för något.

Poängen är att alla förbränningsbilar som just nu finns där ute i världen – och alla som kommer att lanseras under de kommande 12 åren – är helt ohotade.

Det inbegriper väldigt många häftiga bilar med trevliga – och otrevliga – motorljud. Fler än någon skulle ha tid att köra ens en promille av under sin livstid. Oavsett hur lagstiftningen ser ut år 2035 kan jag därmed lova dig att du kommer att kunna ta en helgtur med någon V8-vagn – om du vill.

Och vore inte det lite extra häftigt? Att köra där med sin välvårdade veteran i havet av gråa och silvriga vardagsbilar. Det händer att jag gör det själv ibland och det är redan nu något särskilt med upplevelsen.

Helt skamlöst får jag medge att man känner sig lite ”läcker” (för att återigen citera Chefred) där bakom ratten i sin helanaloga Chariot of the Gods med tre pedaler – en huvudkaraktär bland alla ansiktslösa biroller, non-player characters för att använda lite datorspels-lingo som smugit sig in i vardagsspråket på sistone.

Det kommer bara att bli än mer påtagligt när motorljuden från trafikhavet till slut tystnar. Det enda som kommer att riktigt suga med att vara mekanisk nostalgiker då är soppapriserna.

Ponera att alla mackar ställer om till laddstationer och att den lilla mängd utav den globala elektrobränsle-produktionen som inte slukas av flyg- och båttransporter – vars behov av det för att minska utsläppen är mångdubbelt större – blir beställningsvara. Troligen på dunk eller otympligt plåtfat likt dagens alkylatbensin. Då jag skulle jag slå till även om det så kostar 50 kronor per liter.

Har du likt mig bilar som din största passion och hobby så kommer du att anpassa dig och göra det som krävs för att leva ut den. Kanske innebär det galet dyra bränsleinköp, kanske att finna sig i att elbilar kan vara rätt häftiga och kul också. Vi kan alla ändra oss och allt i livet handlar om prioriteringar.

Nu ska jag ut till garaget och fortsätta med projekten – ”Blacktop” 20-ventilsmotorn som numera huserar i min ombyggda, bakhjulsdrivna veteran-Corolla ska få några extra kubik och så behövs en stötdämparservice på Theseusskeppet, en knappt yngre Celica GT-Four. Säkert behöver Pappa lite hjälp med sitt senaste hot rod-bygge också.

Vi syns sedan inte på ett tag, kära läsare, för nu lämnar jag med varm hand över det digitala redaktörskapet för ams och Recharge till min efterträdare John Sempill efter två händelserika år på posten.

Ta hand om er, och sköt er i kommentarsfälten. Annars får jag komma tillbaka svingandes banhammaren!


Annons
Annons
Rulla till toppen