Peder: Hur många kör med skitdäck i vinter?

”Har ni som jag fått stryk av den fantastiska räntan så försök lösa det ändå”. Vår krönikör Peder ger tips inför vinterdäcksäsongen.
Annons

Peder Karlsson krönika
Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.

I skrivande stund har jag precis vaknat upp till säsongens första morgon med minusgrader här i storstan. För mig är det alltid lite deppigt när vintern gör intåg då jag har gått från att vara en ganska entusiastisk vintermänniska med flera fjällresor om året och både långa och korta skoterturer, till någon som bara sitter och ser butter ut och väntar in våren. Jag får nog ändra på det. Livet går inte ut på att sitta och vänta. Orkar jag inte med kylan får jag väl flytta utomlands istället. Förlåt, jag ska sluta gnälla.

En av sakerna som dock kommer som ett brev på posten med kylan är tanken på vinterdäck till bilen. Bra vinterdäck är otroligt viktigt. Jag avskyr trenden med att fler och fler kör på så kallade allrounddäck, eller M+S-däck eller vad de nu kallas, kärt barn har många namn.

Inte bara att folk väljer att köra med dem, utan biltillverkare som till exempel Volvo som försöker ha en image som det säkraste bilmärket i världen levererar dessutom många av sina nya bilar med dem. Jag förstår det faktiskt inte. Eller jag förstår det ur ett ekonomiskt perspektiv. Däck är svindyrt, och jag fattar att en familj utan superinkomst eller en ensamstående mamma inte har råd att kasta upp 10 000–20 000 kr för en uppsättning nya däck hur som helst. 

Har man köpt sin bil begagnad kanske man inte heller tänker på hur stor skillnad det är på däckpriserna beroende på vilken bilmodell man har köpt så där kan man också få sig en kalldusch om man tror sig ha gjort ett kap på bilen. Däck till stora suvar är ofta många gånger dyrare än däcken till en normalstor bil. 

Så med full respekt för det vill jag ändå banka in i huvudet på alla som orkar lyssna att däcken som sitter på din bil är det enda som har kontakt med marken när du kör. Det spelar ingen roll om du har den modernaste coolaste bilen med de bästa säkerhetssystemen om det som ska få stopp på eländet i slutänden är skit. 

Vissa som bor i storstadsregionerna kör till och med året runt med sommardäck vilket är helt horribelt. Försvaret är att det är så få dagar om året när det är snö i storstan. Sluta med det snälla, det är inte bara era egna liv ni riskerar.

Nej, mitt tips får bli så här. Kolla på era däck, är de för gamla eller för slitna så se till att köpa nya. Har ni som jag fått stryk av den fantastiska räntan så försök lösa det ändå. Ska ni ta nåt på avbetalning i dessa ekonomiska skittider så känns det som att nåt som håller dig och din familj säker är ett bra val. 

Om ni väljer dubb eller dubbfritt spelar inte så stor roll. Jag älskar dubbdäck, Alrik älskar dubbfritt. De dubbfria är faktiskt förvånansvärt bra måste jag dock erkänna. Kolla på Förnuft & Känsla-avsnittet när vi testar en massa olika däcktyper med likadana Porsche Taycan så ser ni. Den med sommardäck stannade inte förrän en snövall var snäll nog att dyka upp. 

Nu tänker jag leva som jag lär för en gångs skull och gå ut och titta i vinterdäckshögen som formats av att man nu också har två barn som kör bil och se om de duger för en säsong till. Är alla okej tänker jag fira med skumpa tror jag. Då blir det ju dubbel besparing. Inga nya däck behöver köpas och ingen mer diesel går åt för dagen. Win-win. 

Annons
Annons
Rulla till toppen