
Varför är vi människor så kortsiktiga att vi tror att det som händer nu kommer att upprepa sig om och om igen?
När elbilsboomen var som hetast var väntetider på elbilar ofta längre än ett år och folk beställde, fick leverans och elbilsbonus på 70 000 kronor.
Samtidigt som bilen kom lade man in en ny beställning. Ett år senare hade priset på den nya gått upp så mycket att man sålde sin begagnade bil till nypriset eller ännu mer. Den nya köpte man givetvis till det pris som gällde vid beställningen.
På samma vis som många Porsche 911-köpare genom tiderna har kört bil med vinst levde livet för många Teslaförare, och andra elbilister.
Men nu har det vänt. Väntetider? Det finns massor med lagerbilar. Elbilsbonusen är glömd. Prisuppgångar på nya elbilar – skoja inte!
Därtill kommer höga räntor som sätter press på mångas privatekonomi.
Enligt analysföretaget Indicata har snittpriset på begagnade elbilar rasat med 20 procent på ett och ett halvt år. I snitt tar det 72 dagar att sälja en begagnad elbil mot 46 för en bensinbil.
Priskrig på nya elbilar och prognoser som säger att de nya generationerna elbilar som kommer om två-tre år blir billigare än dagens elbilar gör att det ser rätt nattsvart ut för restvärdena.
I somras träffade jag en kille som var ledsen för att han tappat 300 000 kronor på sitt Porsche Taycan-ägande, men kanske hade han tur?
Som så många andra var han fartblind och otålig och köpte en ett-år-begagnad för nypris. När nyhetens behag falnat sålde han alltså med 300 000 kronors förlust. Hur kan det vara tur?
Min gissning är att han kom undan ganska lindrigt. I dagsläget är 13 procent av alla Porsche Taycan som sålts i Sverige till salu på Blocket. Det måste vara någon form av rekord som man inte vill ha.
232 av totalt 2 500 sålda är till salu.
I Norge finns det 513 stycken begagnade Taycan på Finn.no. På autoscout24.com finns över 2 000 till salu.
När den första Taycan-ägaren lämnat tillbaka sin tjänstebil finns det inte längre många privatköpare som tycker att en miljon för en begagnad Taycan är en jättebra idé. Tvärnit.
Hur ska Porsche hantera det här? Man är inte ensamma om problemet med dyra elbilar som svämmar över begagnatmarknaden.
Av systerbilen Audi GT finns 47 av de totalt 435 som registrerats på Blocket.
Den kinesiska lyxsuven Hongqi ES-9 är en sådan försäljningskatastrof att man kapat nybilspriset med 300 000 kronor på vissa modeller och trots det finns det 97 stycken nya och begagnade på Blocket. Antal registrerade är 47 stycken. I Norge finns det 212 till salu.
Ford Mustang Mach-E är inte heller het. 548 till salu, och det har registrerats 4 470 stycken.
Av billiga Ora Cat hittar jag 135 till salu, många nya till vrakleasingpriset 2 995 kronor per månad. Antal registrerade är 405.
Det säger en hel del när man inte blir av med nya bilar för 2 995, och det gäller även den riktigt prisvärda MG4 som det finns en hel del av ute i landets hallar.
För några år sedan sålde MG ZS snabbare än blixten, när man leasade ut dem för 1 995. Men nu finns det 140 begagnade att skambjuda på.
Kul för Mercedes kan det inte heller vara att den elektrifierade S-klassen, EQS, tappat sitt attraktionsvärde. 100 till salu, av 480 som registrerats i Sverige.
Men alla elbilar är inte stendöda. 106 begagnade Tesla Model Y är imponerande få, med tanke på att det finns så många.
Däremot är 250 osålda begagnade Tesla Model 3 inte lika kul. Här behövs det tydligen en verklighetsanpassning av begagnatpriserna.
99 stycken BYD Atto 3 av 3 300 registrerade framstår som extremt bra. Men jag gissar att de flesta fortfarande rullar på sina privatleasingkontrakt och vad händer när de kommer tillbaka i bulk? Min gissning är att BYD lär erbjuda fortsatt leasing av begagnade bilar, för att inte översvämma marknaden och stå där med ett gigantiskt värdetapp.
Mysteriet i min genomgång av utbudet av begagnade elbilar står Polestar och Volvo för. Det finns bara 21 stycken Polestar 2 på Blocket av 11 000 registrerade. Av eldrivna Volvo XC40 hittar jag endast 57.
Förklaringen? Det sägs att Volvo och Polestar tar problemet på så stort allvar att man exporterar återtagna leasingbilar till utlandet – för att hålla uppe andrahandsvärdet. Den usla kronkursen lär betyda att man inte förlorar riktigt så mycket pengar som man annars hade gjort.
En snabb googling säger att det ”bara” rullar 9 000 Polestar 2 i landet – 2 000 har alltså exporterats.
Vad att göra? Vi måste komma ihåg att Sverige är unikt eftersom priserna på begagnade förbränningsmotorbilar går uppåt här, vilket inte gäller för övriga Europa.
Det är inte hållbart – så har du tajt, kör vidare med din bil några år, avvakta och pruta hårt på en begagnad eller slå till på privatleasing.
Försäljningen av nästan nya bilar ökar – här finns klipp att göra.
Det som har hänt när det gäller elbilar är alltså att allt återgått till det normala: de faller i värde. Men prisnivån är så hög att det svider rejält.
Det man inte ska göra är att köpa en för dyr förbränningsmotorbil i tron att dagens marknad kommer att bestå länge.