Peder: ”Tesla, den här gången håller jag med”

”Det jag tror facket har glömt är vem de har att göra med...” Peder tycker till om Teslas vara eller icke varande i Sverige.
Annons

Peder Karlsson krönika
Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.

Ingen lär ha missat den pågående ”krisen” gällande Tesla i Sverige. Facket har under flera år försökt få företaget att skriva på kollektivavtal för deras anställda. Tesla har konsekvent vägrat och nu har facket tröttnat.

De har tröttnat till den milda grad att de inte bara tar ut Teslaanställda i strejk utan de ser även till att Teslabilar inte blir transporterade och avlastade av andra företag. Nu jäklar ska den elake jänkaren sättas på plats! Sossarna måste få det de vill ha! 

Det jag tror facket har glömt är vem de har att göra med, och jag tror också att de kanske har lite hög tro på sig själva. 

Elon Musk är världens rikaste man och Tesla är det högst värderade bilföretaget i världen. De är ett av världens tio största företag oavsett bransch. Svenska facket har nu tagit upp kamp mot mannen som nyligen sa i en intervju att han ville slåss mot Facebookgrundaren Mark Zuckerberg, insatsen skulle vara Facebook mot Space X, två andra företag som inte direkt är jättesmå. 

Tror verkligen någon lallare på IF Metall att Elon Musk bryr sig ett skit om vad de säger? Om han får detta på sitt bord och har en dålig morgon så är jag helt säker på att han med en millisekunds betänketid kan säga, lägg ner skiten. Packa ihop allt vi har i det där lillepluttlandet och flytta det någon annanstans. De påverkar vårt resultat med en promille.

Elon Musk skiter högaktningsfullt i Sverige och jag är säker på att han är en person som är beredd att ta en mångmiljardsmäll bara för att ”make a point”.

Hade jag varit Elon Musk så hade jag gjort samma sak. Som entreprenör så är jag på Teslas sida i det här. Den ”svenska modellen” är skitjobbig för företagare och gör att man alltid är livrädd att anställa folk. Det går knappt att sparka någon trots att de inte gör sitt jobb.

Det räcker inte att man som arbetsgivare kommer överens om anställningsvillkoren med den man ska anställa, man måste komma överens med en grå massa som inte riktigt lever i verkligheten. Jag är helt säker på att många företag skulle anställa mycket mer folk om det inte var för det här. Trygghetsknarkandet i PK-Sverige har gått för långt. 

Ni ska heller inte tro att Teslaanställda går på nån form av svältlöner, jag pratade med en god vän som har bilfirma igår som berättade att han vid fler än ett tillfälle har blivit utkonkurrerad av Tesla lönemässigt när de försökt anställa nytt folk. Det är bara att de inte gör exakt som facket säger som är problemet. 

Jag blir också förbannad på de Teslaanställda som nu går ut och tycker att den här strejken är bra. Du har för fan skrivit på ett avtal när du tog jobbet, och nu i efterhand duger det inte?

Det är som de idioter som köper sommarställe bredvid ett varv som har haft verksamhet i 200 år, sen börjar de gnälla på oljudet, som har funnits där sen deras farfars farfar levde. Du kanske skulle ha tänkt på det innan du köpte stället? Hatar den inställningen. 

Nej Tesla, vi är inte bästa kompisar, men den här gången håller jag på er. Sätt fackpamparna på plats, sänk den svenska modellen, så kanske en hel massa andra hårt kämpande företagare också törs börja anställa. Vem vet, då kanske det börjar gå bra för det här landet igen.

Annons
Annons
Rulla till toppen