Peder: ”Vansinnigt billigt att åka taxi”

”Jag betalar hellre 200 än 600 kronor. Men inte till priset av min egen säkerhet.” Peder tycker till om vad som har hänt med Taxitaxorna.
Annons

Peder Karlsson krönika
Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.

Härom veckan kom snökaoset till storstan. Eller snökaos, det kom snö. Men med snö kommer alltid kaos då det alltid är en grupp människor som blir lika överraskade varje år av att det där vita eländet ramlar ner från himlen. 

Det som överraskade mig var inte snön. Det som överraskade mig var att 3 av de 4 bilar jag hann se som hade problem att komma någon vart, eller som satt fast i en snövall, var taxibilar. 

Det de tre hade gemensamt var också att de inte tillhörde något av de större taxibolagen här i Stockholm, utan alla tre var mer eller mindre omärkta bilar med gula taxiskyltar som förmodligen kör åt en av de taxiappar som finns. 

Om det här bara var slumpen ska jag låta vara osagt, det kan mycket väl vara så. Men jag kan inte låta bli att tänka på att en av de enda sakerna som faktiskt har gått ner i pris, känns det som, är just taxiresor. Det är vansinnigt billigt att åka taxi numera.

Jag åker från Täby Kyrkby in till Stockholm för lite drygt 200 kr rätt tid på dagen med en av de här apparna. Till exempel Taxi Stockholm tar runt 600 kr. Med tanke på att det på vissa ställen kostar ett par hundringar i timmen att parkera i stan plus bränslet fram och tillbaka så är det ofta billigare för mig att åka taxi än att köra egen bil.

Men när jag satt där och såg dessa bilar kämpa i halkan så började jag fundera på om det kanske är för billigt att åka taxi? Är dessa förare/företagare så hårt pressade prismässigt att de tullar på säkerheten för sig själva och sina passagerare? 

Jag har inte sett det själv. Det enda jag har sett med egna ögon är när jag en gång gick förbi två taxibilar på rad utanför Gröna Lund som båda körde på däck som en gång i tiden haft dubbar i sig, och detta var mitt i sommaren.

Vinterdäck är usla på sommaren, framför allt i regn, så det är nästan lika illa som att köra med sommardäck på vintern.

Däckskontot förklarar naturligtvis inte den enorma prisskillnaden mellan apparna och de stora bolagen. Jag får gissa att vissa tjänar lite mer pengar per resa, men det väcker ändå frågetecken om vissa tjänster vi köper är för hårt pressade. Kan inte yrkestrafiken hålla ordning på sina bilar och konkurrera samtidigt så har vi ju ett problem. 

Men som sagt, det kanske bara var slumpen som gjorde att det såg ut som det såg ut den här morgonen. Jag hoppas det i alla fall, för jag fortsätter gärna att åka taxi ett tag till, och jag betalar hellre 200 än 600. Men inte till priset av min egen säkerhet. 

Peder: ”Tesla, den här gången håller jag med”
Annons
Annons
Rulla till toppen