Peder: Körförbud på grund av dumhet!

”Projektet slutade med att de gjorde knappt hälften av vad de lovat att göra, och fått betalt för”.
Annons

Peder Karlsson krönika
Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.

För ett par år sedan lämnade jag in min pickis hos en firma i Vallentuna som skulle bygga om den. De skulle göra en massa saker med den, höjning, nya däck, ny front, stor stereo etc etc. Ett krav från start var att den naturligtvis trots ombyggnad skulle vara laglig att åka runt med. 

Projektet slutade med att de gjorde knappt hälften av vad de lovat att göra, och fått betalt för. Företaget gick nyligen i konkurs och på något mystiskt sätt så var alla delar som skulle vara till min bil, inklusive sånt som jag själv kört dit, borta när konkursförvaltaren var där och tittade. Otippat. Men den historien spar jag till en annan krönika. 

Sedan det blev fri konkurrens mellan olika besiktningsfirmor har jag missat att besikta mina bilar precis varenda gång, jag brukar inse efter ett tag att jag åker omkring med körförbud för att tidsfristen har gått ut. Så även förra julen.

Då åkte jag glad i hågen in till närmaste lastbilsbesiktare med min då ganska nyomgjorda bil och fick reda på att den inte alls var särskilt laglig. Det saknades positionsljus fram, däcken var för breda, ljusbilden var fel. Totalt var det 6 olika punkter som de mycket trevliga besiktningsmännen hade åsikter om. 

Dock så var det ingenting som var direkt diskvalificerande utan det var 2:or om jag nu minns nummerordningen rätt. Man får alltså åka vidare men det ska åtgärdas. Tack för det, sa jag och drog iväg och glömde det där såklart.

För ett par veckor sen var det dags igen. Jag insåg att jag hade gått över tiden och bokade ny besiktning och tänkte att den gick ju igenom förra året så då kommer det inte att vara några problem nu heller. De där ”bra att veta”-punkterna kan ju få fortsätta vara bra att veta, tänkte jag. Men tji fick jag.

Den första frågan jag fick när jag åkte in i hallen var om jag åtgärdat punkterna från förra året, det verkade som om de kände igen antingen mig eller bilen. Jag svarade artigt nej, det har jag inte gjort, det har jag glömt. Gud så tokigt. Självklart i tron att jag bara skulle få en ny laddning 2:or att tänka på till nästa år. Men så funkar det tydligen inte.

Har man en bra-att-veta-grej på en besiktning, så blir det körförbud och ombesiktning om den är kvar nästa gång man hälsar på hos dem. Visste ni det? Är det bara jag som är dum i huvudet?

Så istället för att glatt köra vidare med min semilagliga bil så har jag nu en gedigen lista med punkter som måste fixas inom en månad, nu två veckor, annars är det slutkört.

Hur fixar man nya positionsljus? Ska jag bredda bilen ännu mer eller köpa mindre däck? Varför pekar lamporna åt fel håll? Så många frågor, så få svar som nu måste fram blixtsnabbt. Hade jag varit smart så hade jag kunnat lösa det här 144 gånger det senaste året i lugn och ro, nu blev det panik helt plötsligt. Bara för att man är korkad.

Så se hela denna krönika som ett tips från coachen, bara för att man får köra iväg från besiktningen så betyder det inte att man inte kommer att få körförbud för samma sak ett år senare.

Visste ni redan det här och inte behöver några tips så kan ni skratta åt min dumhet istället. Är det någon som har några jättesmå däck och ett par lampor till salu så är det bara att hojta till. Klart slut. 

Annons
Annons
Rulla till toppen