Peder: Europas grönaste racerbana en timme från Stockholm

”Helt plötsligt blev jag sugen på att köpa en banbil igen”. I sin senaste krönika berättar Peder om en nyhet som kan komma att glädja väldigt många. Häng med!
Annons

Peder Karlsson krönika
Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.

Ni med bra minne vet att det här har varit på tal förut. Den lilla banan i Eskilstuna med de stora ambitionerna har det pratats om i över 10 år.

De flesta som hört talas om projektet har skrattat åt det, ännu en desillusionerad entusiast som försöker koka soppa på en spik, det blir aldrig verklighet. Länge har det sett ut som att cynikerna skulle få rätt. Ända tills igår faktiskt. 

Igår gick det ut en pressrelease där banan, tillsammans med sina partners Volvo CE och Swecon, berättade att det inte är en dröm längre. Apex Circuit Design, samma bolag som har designat flera av de nuvarande Formel 1-banorna, har i största hemlighet projekterat hela området som nu ska bli verklighet. 

En timme från Stockholm kommer nu en av Europas modernaste och grönaste raceanläggningar att byggas. En 3,5 kilometer lång bana, cirka 400 meter längre än Mantorp Park, kommer att anläggas. De första 2,5 km beräknas vara klara redan denna sommar!

Dessutom kommer en VM-klassad rallycrossbana, med ambitionen att vara med i VM-kalendern redan 2025, att byggas i mitten av den stora banan. Jag säger igen, det här sker en timme från Stockholm! 

Att den kallas grön eller hållbar beror på att hela området är uppbyggt på återvunnet material, och när allt är klart kommer det att finnas infrastruktur för allt från elektrisk racing till laddning av tung trafik på området. 

Förutom det är ambitionen att bli ett centrum för bilbranschen i hela Europa. Med testbanor, konferensanläggning, hotell med mera räknar man med att kunna ta emot testkörningar, förarutbildningar och billanseringar från alla de stora tillverkarna. Det kommer också att finnas garage och infrastruktur för alla raceintresserade, så de kan parkera sin ögonsten direkt på banan och åka dit ett par kvällar i veckan och köra om de så önskar. 

Johan Heggblad heter mannen som har kämpat med det här i 15 års tid. Han har bara haft en vision, och kämpat hårt mot den i det tysta medan kritikerna har skrattat. 

Inget gör mig gladare än en riktig underdog-story. Det här är verkligen en sådan. Jag har känt Johan i många år och är otroligt glad för hans skull. En ödmjukare och ärligare människa får du leta efter.

När jag ringer och säger grattis till att han har skapat något som kommer att bli en stor branschnyhet över hela Europa så sitter han i en hjullastare och kör jord, och har inte riktigt tid att prata för att det kommer ännu en lastbil med återvunnet material. Just dagens lass ska bli bullervall. Så han har fötterna kvar på jorden.

Det här betyder massor för svenska trackday-entusiaster. Helt plötsligt så finns det en böljande bana en timme från stan designad av samma gäng som designar F1-banorna, vill man hellre testa sin rallybil får man säkert göra det också. När man kört klart själv kan man sätta sig och titta på VM i rallycross. Igen, en timme från Stockholm.

Helt plötsligt blev jag sugen på att köpa en banbil igen. Blir nog till att knarka Blocket ikväll.


Peder: Glöm inte att även försäkra taket på bilen!
Annons
Annons
Rulla till toppen