Audi A4 får toppbetyg – nästan

Nya Audi A4 klarar sig mycket bra i det frivilliga krockprov som fabriken låtit utföra hos EuroNCAP. Den skyddar de åkande mycket väl, men är...
Annons

Nya Audi A4 klarar sig mycket bra i det frivilliga krockprov som fabriken låtit utföra hos EuroNCAP. Den skyddar de åkande mycket väl, men är alltför hård mot oskyddade trafikanter.

Nya Audi A4 har en stark säkerhetsbur som skyddar de åkande mycket bra vid både frontal- och sidokrock, konstaterar EuroNCAP i kommentaren till det frivilliga krockprov som Audi låtit göra. Krockkuddarna (med ”gardiner” i huvudhöjd), bältena och och nackskydden fungerade perfekt och bilen förtjänar klart fyra stjärnor.

Men resultatet dras ner av att risken med barnstol i framsätet inte förklaras tillräckligt tydligt, samtidigt som oskyddade trafikanter träffas mycket härt av bilfronten. ”Risken för fotgängare har ignorerats av Audi”, säger EuroNCAP-rapporten. Men samma kritik gäller samtliga modeller som testats hittills av EuroNCAP – ingen testad bil har fått fem stjärnor av de fem möjliga, just därför att ingen anses tillräckligt skonsam mot oskyddade trafikanter vid en påkörning.

Annons
Annons
Rulla till toppen