Här är Toyotas Formel 1-bil

– Formel 1-sporten behöver fler stall som kan slåss om segern. Jag hoppas det blir Toyota. Det är därför jag är här.Orden kommer från finländaren...
Annons

– Formel 1-sporten behöver fler stall som kan slåss om segern. Jag hoppas det blir Toyota. Det är därför jag är här.
Orden kommer från finländaren Mika Salo när den japanska biltillverkaren i dag visade sin Formel 1-utmanare.

Efter stora framgångar i sportvagnsracing och rally ger sig Toyota nu in i Formel 1-sporten.
– Vi behövde ett nytt, spännande global motorsportutmaning. Våra medarbetare är mycket entusiastiska, säger Tsutomu Tomita, styrelseordförande för Toyota Motorsport.
Just entusiasmen inom företaget, kombinerat med mångårig erfarenhet av annan motorsport gör att Toyota vågar ställa siktet högt.
– Man vinner inte tävlingar enbart med en stor plånbok. Det finns färska exempel på detta, förklarar Ove ”Påven” Andersson.
Bilen har konstruerats från grunden hos Toyota Motorsport i Köln under ledning av ”Påven” Andersson. 19 månader har man hållit på. Nu inleds ett tufft testprogram för att göra bilen konkurrensduglig till F1-året 2002.
Toyota säger att man är medvetna om att Formel 1 är den överlägset tuffaste utmaning man hittills ställts inför.
Man gör det dessutom till hundra procent och bygger eget chassi, en egen V-10-motor och ett helt nytt stall – i stället för att köpa in sig i ett befintligt.
– Nu ansvarar vi själva om det blir ett misslyckande eller en framgång. Att bara vara motorleverantör ger inte heller tillräckligt mycket tillbaka för märket Toyota. Toyota bygger ju kompletta bilar, varför inte då också en komplett Formel 1-bil?, säger Ove Andersson.
– Vår första uppgift har varit att bygga bästa tänkbara bil. Bara när det lyckats kan vi kanske börja tänka på, eller drömma om, att utmana om VM-titeln, fortsätter han.
Under de närmaste elva månaderna kommer Toyotas båda förare Allan McNish (regerande mästare i American Le Mans-serien) och Mika Salo (med rutin från fem olika F1-stall) att genomföra ett tufft schema av tester på Paul Ricard-banan i Frankrike och på många av VM-banorna.
– Självklart vill alla tävla så snart som möjligt, men vi vill se till att bilen är redo. I början ska vi se till att skapa tillförlitlighet. Du vinner inga lopp genom att bara vara snabb, säger den tekniske chefen André de Cortanze.
Stallchefen Ove Andersson säger att valet av förare var ganska enkelt.
– Vårt tuffa testprogram behöver rutinerade förare som snabbt kan ge den feedback som teknikerna behöver.
– Allan (McNish) har visat utsökta tekniska kunskaper under vårt arbete med Le Mans-bilen. Mika (Salo) har ett gott rykte och stor erfarenhet av att arbeta både i små och stora F1-stall.
Salo såg Toyotas F1-bil första gången för blott några dagar sedan.
– Om man kan döma av utseendet kommer den att bli snabb. Men allt revolutionerade finns under skalet…

Annons
Annons
Rulla till toppen