Familjekombi från Honda

Honda tar snart klivet in i det tuffa segmentet små familjebussar. Nya modellen Stream är sjusitsig, längre än Opel Zafira men lägre än VW Sharan.

Frågan är hur Honda Stream ska klassificeras – den är nästan lika lång som Volkswagen Sharan/ Ford Galaxy,.men 13 cm lägre. Den är sjusitsig precis som Opel Zafira (på papperet, i verkligheten snarare 5+2), men Opeln är smidigare med 25 cm kortare kaross.
Enligt Honda är nykomlingen "praktiskt som en kombi, bekväm som en sedan och körsmidig som en coupé". Bilen som vill allt på en gång, alltså.
Svensk publik kan bilda sig en egen uppfattning i slutet på maj, då Stream introduceras hos Honda-handlarna.
Den nya flexkombin är 40 cm längre än veteranen i lilla MPV-klassen, Renault Scénic, och det räcker för en tredje sätesrad längst bak, där två barn får hygglig plats. Sätena kan med några handgrepp fällas ner i golvet (som på Opel Zafira). Med tredje raden uppfälld återstår minimala 160 liter för bagage, men som ren skåpbil sväljer Stream 1,5 kubikmeter.
Testrapporten från våra tyska kolleger betonar att mittplatsen i mittenraden snarast är att betrakta som nödsäte, eftersom dynan är knölig och smal. Dessutom har mittplatsen bara midjebälte. För två åkande är det dock bekvämt; varje säte kan skjutas i längsled och ryggstödet kan vinkeljusteras. Mellanradens säten kan dock inte lyftas ut ur bilen.
Säkerheten i övrigt håller den standard som numera kan kallas normal: två krockkuddar plus sidokuddar fram samt ABS-bromsar med "panikassistans" (extra snabbt och kraftigt servoingrepp vid hård bromsning).
Grundmotorn är en 1.7 liters fyra som ger 125 hk och som enligt den tyska testrapporten utmärks av imponerande segdragningsförmåga. Förbrukningen enligt EU-normen är 7,7 l/100 km. Som alternativ finns en 2-litersmaskin på 158 hästar, med ytterligare förfinad ventilstyrningsteknik (i-VTEC), vilket ger högt vridmoment (192 Nm) och relativt låg förbrukning – 8,6 liter per 100 kilometer.
Honda Stream börjar säljas i Sverige i slutet av maj och priset börjar på 189 900 kronor.