GM inte längre störst i USA

General Motors är inte längre USA:s största företag.Oljeföretaget Exxon och varuhuskedjan Wal-Mart hade större intäkter under år 2000.Det är första gången sedan 1984 som GM...
Annons

General Motors är inte längre USA:s största företag.
Oljeföretaget Exxon och varuhuskedjan Wal-Mart hade större intäkter under år 2000.
Det är första gången sedan 1984 som GM inte toppar listan, som publiceras i dag i Fortune Magazine. Men globalt sett är GM ännu nummer ett.

Tidningen Fortune har ända sedan 1955 publicerat listan över USA:s 500 största företag.
Med störst menas i det här fallet intäkternas storlek.
General Motors har toppat listan i 36 av de 46 år som den funnits.
Men inte nu längre. GM passeras av ett företag som fyller dess bränsletankar – Exxon Mobil Corp – och ett företag som fyller dess baksäten och bagageutrymmen – varuhuskedjan Wal-Mart Stores.
Under åren 1974-76 och 1979-84 återfanns också Exxon i toppen. Precis som då är det höga oljepriser som för Exxon till täten – en omständighet som dessutom påverkar GM negativt.
Wal-Mart är inte känsliga för oljekonjunkturer. Det är dessutom det största företaget av de tre med 1,2 miljoner anställda runt världen.
Ford är fyra på årets lista, drygt 4 miljarder dollar bakom GM.
Högst rankade nykomling är Delphi Automotive Systems – ett företag som knoppades av från GM i maj 1999. Delphi intar 57:e plats.
Årets stora förlorare är Kmart som föll från 27:e till 36:e plats.

På Fortunes världslista, Global 500, ligger dock
General Motors kvar i toppen som världens största företag. Andra bilföretag i världstoppen är Ford (4:e), DaimlerChrysler (5:e), Mitsubishi (8:e) och Toyota (9:e plats).

Annons
Annons
Rulla till toppen