Ny, större Polo i november

Volkswagens småbil Polo blir större i november. Då kommer den femte generationen – med helt ny större kaross, byggd på samma plattform som Skoda Fabia....
Annons

Volkswagens småbil Polo blir större i november. Då kommer den femte generationen – med helt ny större kaross, byggd på samma plattform som Skoda Fabia.

Volkswagen Polo såg dagens ljus i mars 1975, som en tvilling till Audi 50, som lanserats ett halvår tidigare. Nu är det dags för dagens generation (bilden) att ersättas av Polo V, som har det tekniska gemensamt med Skoda Fabia. Till det yttre skiljer sig de båda kusinerna åt en hel del, och nya Polo får en karaktäristisk front med dubbla strålkastare som enligt folk med inblick i produktionen påminner om Mercedes.
Nya bottenplattan har nästan samma mått som första generationens Golf, vilket betyder att nya Polo blir betydligt rymligare än dagens modell. Bagageutrymmet ökar visserligen bara från 245 till 250 liter enligt tyska mätnormen, men baksätespassagerarna får det betydligt rymligare för benen i och med att axelavståndet ökas med sex centimeter. Nya Polon blir 390 cm lång, mot nuvarande modellens 375 cm.
Till skillnad från Fabia får Polo mer påkostad inredning och rikligare utrustning. Bland annat kommer den att ha antisladdsystem (ESP) standardmässigt.
Motorprogrammet börjar med en 1,2-litersmaskin på 55 hästar, med 65, 75 och 85 hästkrafter som alternativ. Två dieselvarianter kommer också – med effekten 75 respektive 100 hästar.
Under 2002 lanseras en GTI-version som lär bli något alldeles extra: den får samma turbomaskin på 180-hästar som finns till Seat Leon.
Nya Polo premiärvisas på bilsalongen i Frankfurt i september och försäljningen i Tyskland börjar i november 2001.

Annons
Annons
Rulla till toppen