Volvos samarbete med Mitsubishi är över

Volvo har sålt sin tidigare andel i japanska Misubishi till Daimler Chrysler, och därmed upphör det samarbete med japanerna som ledde till den gemensamma tillverkningen...
Annons

Volvo har sålt sin tidigare andel i japanska Misubishi till Daimler Chrysler, och därmed upphör det samarbete med japanerna som ledde till den gemensamma tillverkningen av Volvo S/V40 och Mitsubishi Carisma i Holland. Även samarbetet på lastbilssidan avvecklas. Volvo får tre miljarder kronor och gör en vinst på 650 miljoner.

AB Volvo (det svenska företaget, inte Volvo Personvagnar som ägs av Ford) har hittills ägt 3,3 procent av aktierna i Mitsubishi Motor Corporation och företagen har ägt 50 procent var av bilfabriken Nedcar i holländska Born, där Volvos 40-serie och Mitsubishi Carisma tillverkas idag. Nu har Daimler Chrysler övertagit både aktierna och bilfabriken, och det tyska-amerikanska företaget har därmed ökat sin andel i Mitsubishi till 37,5 procent.
Volvo fortsätter att bygga 40-serien vid Nedcar tills modellseriens efterträdare är klar. Den kommer att tillverkas vid den Fordägda fabriken i belgiska Gent.
Volvos vinst på cirka 650 miljoner kronor i affären, kommer att satsas i ett nytt medeltungt lastbilsprogram.
I och med affären kommer Volvo att sluta sälja Mistubishis lätta lastbil Canter – den försäljningen övertas av Daimler Chrysler under november i år.

Annons
Annons
Rulla till toppen