Ägarbetyg: BMW i topp, Saab uppåt

BMW:s 5-serie är bilen som får bästa betyget när nybilsägarna sätter betyg efter ett års körning. Näst bäst är Saab 9-5 medan Volvo S80 rasar...
Annons

BMW:s 5-serie är bilen som får bästa betyget när nybilsägarna sätter betyg efter ett års körning. Näst bäst är Saab 9-5 medan Volvo S80 rasar till 8:e plats. Sämst är Seat. Undersökningen redovisas i aprilnumret av tidningen Motor.

I Motormännens enkät som nu genomförts för artonde året i följd, får bilägarna bland annat ange efter vilka kriterier de köpt bil, hur förväntningarna uppfyllts och vilka irritationsmoment man upplever efter att ha kört bilen under ett år. Det är personbilar som togs i bruk i slutet av 1999 och i början av 2000 som betygssätts i Motormännens Riksförbunds stora kartläggning bland nybilsägarna.

För fjärde gången på fem år är BMW:s 5-serie den bilmodell som har de mest nöjda ägarna. Egenskaper som lyfter BMW till toppositionen är god komfort, driftsäkerhet, låg ljudnivå och inte minst goda köregenskaper. Det enda som BMW-ägarna inte är helt nöjda med är bränsleförbrukningen. En mycket hedrande andraplats har Saab 9-5 uppnått. Ägarna hyllar ”niofemman” för sin komfort, köregenskaper, motorstyrka, driftsäkerhet och låga ljudnivå.

– Det är glädjande att konstatera att Saab gjort ett gediget arbete såväl när det gäller att erbjuda en genomarbetad produkt som en god kvalitet på servicesidan, säger Börje Henningsson, chef konsumentfrågor vid Motormännens Riksförbund.

Lika bra har det inte gått för Volvo. S80 har rasat från fjolårets topposition, delad förstaplats, till en mindre smickrande åttonde plats. Problem med styrboxar, defekta kulleder i framvagnen, kondensbildning i strålkastarna är vanliga fel. Volvoägare är vana vid generöst lastutrymme men S80 har inte infriat deras förväntningar på denna post. Hos Volvo S40/V40 är det missnöje med bränsleförbrukning och ojämn motorgång som sänker modellens betyg.

En annan bil som fallit rejält på betygsskalan är den tidigare favoriten Mitsubishi Galant, som i början av 90-talet flera gånger toppade bilägarnas betygslistor. Galant får numera många klagomål på bränsleförbrukningen och lastförmågan men också på en trilskande växellåda.

På delad tredjeplats i M-enkäten återfinns Mercedes E-klass, som lyckas med konststycket att ha ytterst nöjda ägare både vad gäller motorstyrka och bränsleförbrukning. På den andra tredjeplatsen har småbilen Toyota Yaris trängt sig in. Egenskaper som tilltalar ägarna är driftsäkerheten och den låga bränsleförbrukningen.

Nybilsenkätens jumboplatser intas av Seatmodellerna Ibiza och Cordoba. Problemen är många: lås, bromsar, otäta karosser, hög ljudnivå, dåliga köregenskaper osv.

– När dessutom VW-koncernens serviceorganisation inte fungerar blir ägarnas sits dubbelt bekymmersam, säger Börje Henningsson.

Några nedslag i Motormännens nybilsenkät visar att Peugeot 206 har utseendet som främsta egenskap. Framträdande egenskaper hos Toyota Avensis och Mazda 323 är driftsäkerheten, hos Hyundai Atos priset och låg bränsleförbrukning, hos Skoda Octavia priset och bagageutrymmet, hos Mitsubishi framhävs bra garantier och hos Peugeot 406 bra standardutrustning.

Annons
Annons
Rulla till toppen