Budgeten: Inga nya pengar till vägarna

Vårpropositionen, som regeringen presenterade på tisdagen, innehåller inga nya pengar till vägarna. – Jag är djupt besviken och oroad över att Vägverket inte tilldelas ytterligare...
Annons

Vårpropositionen, som regeringen presenterade på tisdagen, innehåller inga nya pengar till vägarna. – Jag är djupt besviken och oroad över att Vägverket inte tilldelas ytterligare medel för att upprätthålla en acceptabel standard på de statliga vägarna, kommenterar Vägverkets generaldirektör Jan Brandborn (bilden).

–Bristen på medel kommer att medföra en ytterligare försämring av tillståndet på vägarna. Jämfört med behoven är eftersläpningen av drift och underhåll idag drygt 13 miljarder kronor, kommenterar Vägverkets generaldirektör Jan Brandborn
–Situationen blir än allvarligare då vi ännu inte sett alla konsekvenser av fjolårets översvämningar och årets tjällossning.
I propositionen får Vägverket rätt att låna 100 miljoner kronor i Riksgäldskontoret för att påbörja första etappen på norra E6-an, sträckan Hogdal – Nordby. Projektet kan därmed påbörjas.
–Det är glädjande att vi nu kan starta den första etappen på utbyggnaden av norra E6-an. Det är nu angeläget att regeringen snarast löser finansieringen av övriga delar så att riksdagens inriktning att hela E6 ska vara utbyggd till 2007 kan klaras, säger Jan Brandborn. Det är olyckligt att inga ytterligare medel tilldelas för nyinvesteringar i vägar. Eftersläpningen mot de gällande investeringsplanerna kommer därmed att bestå..
–Med tanke på den oroande trafiksäkerhetsutvecklingen är jag besviken att den utredda trafiksäkerhetsinspektionen inte behandlas i propositionen avslutar Jan Brandborn.

Annons
Annons
Rulla till toppen