Miljonsatsning i svensk motorsport

Svensk banracing växer – både i kvalitet och kvantitet.173 förare är anmälda till årets SM-säsong, som startar i Falkenberg den 5-6 maj.Stor uppmärksamhet har också...
Annons

Svensk banracing växer – både i kvalitet och kvantitet.
173 förare är anmälda till årets SM-säsong, som startar i Falkenberg den 5-6 maj.
Stor uppmärksamhet har också väckts över att bilarna får sällskap av motorcyklar i samma tävling, genom den nya klassen Synsam Trophy 600.

– Det stora antalet förare är naturligtvis positivt även om det också skapat vissa problem, sa Staffan Svenby, kommersiellt ansvarig i STCC AB, vid en presskonferens på Mantorp Park i dag.
Samtliga arrangörer har investerat – bland annat i större ytor för depå och utställningsytor.
Närmare 500 företag finns med som samarbetspartners och sponsorer till STCC. Detta beror givetvis på den kraftiga exponeringen som skett både inför publik och via TV.
– Jag är mycket imponerad över de satsningar som görs på alla fronter. Totalt investeras det säkert 250 miljoner kronor i STCC och övriga klasser, säger Svenby.
27 förare är anmälda till huvudklassen i STCC, vilket gör det till Europas största standardvagnsmästerskap. I Synsam Trophy 600 deltar 33 förare och fem märkesteam – Ducati, Honda, Kawasaki, Suzuki och Yamaha.
Blandningen av bilar och motorcyklar vid samma tävlingstillfälle är unikt och har krävt speciella säkerhetsåtgärder. Banorna har fått nya avåkningszoner och så kallade air fences – stora luftmadrasser på avbärarräckena.
– Att motorcyklar och bilar körs i samma tävling har väckt internationellt intresse, framhöll Johan Grape, talesman för Synsam Trophy. I sommar får vi därför nyfikna besökare från banor och arrangörer ute i Europa.
Även övriga klasser noterar stora startfält. Ungdomsklassen (16-25 år) JTCC omfattar 18 förare i var sin Volvo S40. GTR-klassen bjuder 22 deltagare med Ferrari, Porsche, Mercedes, BMW och givetvis Henrik Roos med en ny Chrysler Viper.
26 förare ska göra upp om Camaro Cup medan 31 anmält sig till veteranklassen HTCC med bilar tillverkade åren 1961-65.
Formel Ford-klassen har i år nya Zetec-motorer med 30 friska extra hästkrafter. Här blir det fight mellan 21 förare, varav 14 nykomlingar.

Annons
Annons
Rulla till toppen