Nya Hondan heter – Fitta

Hondas småbil Logo, som funnits i Sverige ett par år, kommer i sommar att ersättas av en helt ny modell som bör ha förutsättningar att lyckas bättre än den i Sverige måttligt framgångsrika Logo. Problemet är bara vad den ska heta på svenska marknaden – internationellt är den nämligen döpt till Fitta.

Namn på bilar är ett känsligt kapitel. Namnet får ju inte ge obehagliga associationer. Bilföretagen har särskilda avdelningar som arbetar med namnfrågan, och i brist på vanliga ord har många bilar på senare år fått data-påhittade namn. Men nu verkar Hondas namnavdelning ha slarvat i research-jobbet. En bil i Sverige kan ju knappast heta Fitta. Inte i Norge heller, rapporterar dagstidningen Verdens Gang idag.
Uppgiften kommer från ett japanskt motormagasin som specialiserat sig på att avslöja kommande bilmodeller. Svenska Honda säger sig inte kunna kommentera fallet, eftersom "japanska Honda inte själva släppt någon officiell information i ärendet".
Klart torde i alla fall vara att den nya lilla Hondan ska premiärvisas i Japan den 5 juni.
Om "spionuppgifterna" om namnet är riktiga, lär Svenska Honda få fundera på hur man löser det delikata problemet.
Honda Fitta är en "minivan", högbyggd med flexibel inredning. Motorn är standardmässigt en 1,3-litersmaskin med variabla ventiltider och dubbla tändstift. Den uppges förbruka 4,3 liter bensin per 100 kilometer och Honda räknar med att den ska bli "folkbil" på många marknader.