Macho-truck med miljödrift

En stor amerikansk pickup med elmotor? Kan macho-image gå ihop med miljövänlig hybriddrift? Jodå, Chrysler verkar ha lyckats – pickupen gör tjänst som jätte-kraftstation när...
Annons

En stor amerikansk pickup med elmotor? Kan macho-image gå ihop med miljövänlig hybriddrift? Jodå, Chrysler verkar ha lyckats – pickupen gör tjänst som jätte-kraftstation när den står stilla.

Stora pickuper med stora motorer är de amerikanska biltillverkarnas största volymprodukt. Och en sinnebild för ”the American way” – stort, manligt och med mycket muskler. Nu har Chrysler tagit fram en pickup som kombinerar dessa egenskaper med hybriddrift och elmotorer.
Dodge Contractor heter bilen, som beräknas finnas i handeln inom ett par år. Och där elmotorn också fungerar som elverk.

Chrysler Contractor (= entreprenör) är en hybridbil som bygger på företagets jättelika Dodge Ram pickup. Liksom denna har Contractor en helt vanlig bensin eller dieselmotor. Skillnaden är att den även har en stor generator, batterier och eldrift. Bilen kan alltså köras på antingen den vanliga motorn, med elmotorn eller båda motorerna samtidigt. Batterierna kan laddas antingen externt (från ”vägguttag”), eller från den egna motorn. Dessutom arbetar elmotorn som generator vid bromsning.

20.000 WATT ELVERK
Men Chrysler har också hittat ett listigt sätt att få hantverkare att välja hybridversionen framför standardmodellen: förbränningsmotorn kan nämligen också användas som elverk när bilen står stilla. Ett elverk som ger inte mindre än 20.000 watt! Mer än en normalvilla förbrukar.

–Byggare och andra hantverkare arbetar ofta där det inte finns tillgång till ström, säger man på Chrysler i USA. Med en Contractor har man hela tiden ett stort elverk med sig, och kan driva både svetsar, kompressorer, elverktyg och till och med värmefläktar.

Dodge Contractor beräknas komma i produktion 2004.

Annons
Annons
Rulla till toppen