Honda-automat drar 0,41 l/mil

Hondas hybriddrivna modell Insight är mycket intressant på USA-marknaden, men den har hittills haft ett handikapp: den är manuellt växlad. Nu kommer den med steglös...
Annons

Hondas hybriddrivna modell Insight är mycket intressant på USA-marknaden, men den har hittills haft ett handikapp: den är manuellt växlad. Nu kommer den med steglös CVT-låda och blir Nordamerikas bränslesnålaste automat: i stadstrafik drar den 4,13 l/100 km enligt USAs miljödepartement.

Honda Insight med manuell växellåda är en av världens bränslesnålaste bilar och uppfyller bland annat den stränga avgasnormen SULEV (Super Ultra Low Emission Vehicle) i Kalifornien. Den drar enligt miljödepartementet EPA 3,86 liter i stadstrafik och 3,45 l/100 km på landsväg.
Den nya versionen av Insight får en CVT-transmission (steglös, enligt samma princip som ”variatorn” på en snöskoter) och kompletteras med en ”stop-and-go”-automatik som stänger av motorn vid köstopp och framför trafikljus. Räckvidden enligt EPA 804 km på en full tank.
Insight har världens lättaste bensinmotor (3-cylindrig på 1,0 liter), vilken kompletteras med en liten lätt elmotor, som även fungerar som generator vid rullning och bromsning.
Trots den låga förbrukningen har Insight CVT luftkonditionering, elservostyrning, elhissar och ABS-bromsar.

Annons
Annons
Rulla till toppen