"Volvo anklagas för bromsfel"

Volvo anklagas för att ett fel i bromssystemet på en bil av 850-modellen ledde till att två barn i Frankrike påkördes och dödades. En förundersökning...
Annons

Volvo anklagas för att ett fel i bromssystemet på en bil av 850-modellen ledde till att två barn i Frankrike påkördes och dödades. En förundersökning har inletts mot Volvo, men i Sverige säger Volvoledningen att man inte sett den franska rapporten och att man inte vet vad man anklagas för.

Det var för två år sedan som två barn omkom i en bilolycka i närheten av den franska staden Strasbourg. En 50-årig kvinna körde en Volvo 850 diesel. Den första rapporten om olyckan slog fast att kvinnan kört för fort. Men sedan har en advokat, Yvone Crolet, utrett olyckan vidare, skriver Aftonbladet. Och nu är den franska Volvoledningen kallad till möte med åklagaren den 31 maj.
Advokaten skriver att olyckan sannolikt orsakades av ”ett oväntat och plötsligt tryckfall i bromsarnas hydrauliska system”. Man menar att undertrycket som ger servokraften i systemet, försvann. Det blev plötsligt mycket tungt att bromsa för bilföraren Catherine Kohtz. Hon tappade kontrollen över bilen som slog runt upp på trottoaren. Där stod tre barn. En pojke och en flicka, båda 10 år, dog av sina skador. En 9-årig pojke skadades svårt.
Advokaten Crolet har tagit fasta på ett internt servicemeddelande angående tidiga exemplar av Volvo 850 TDI som gick ut till Volvos verkstäder 1997, där det påpekas att en gummislang som förser bromsservot med undertryck skulle kunna lossna och göra att ”bromspedalen blir stum (servoverkan försvinner)”.
Enligt Volvo ansågs inte bromsfelet utgöra någon trafikfara, och därför kallades de aktuella bilarna inte omedelbart in för kontroll. Men enligt advokatens nya rapport ligger just det här konstruktionsfelet bakom dödsolyckan för två år sedan.
Ledningen för Volvo Personvagnar i Sverige är förvånad över uppgifterna som nu fått stort utrymme i franska media. Tidningen Le Parisien skriver att 180 000 bilar i hela världen kan ha samma fel som olycksbilen.
Ingmar Hesslefors, presstalesman för Volvo PV, säger att svenska Volvoledningen inte sett rapporten och ”därför vet vi inte vad vi anklagas för”.
–Vi har definitivt inte dolt några uppgifter om något allvarligt bromsfel. Det faller på sin egen orimlighet, säger vd för Volvo France, Dirk van Pissens till Aftonbladet. Jag tror inte någon biltillverkare skulle tillåta att det fanns 180 000 bilar som inte var helt säkra, ute på vägarna.

Annons
Annons
Rulla till toppen