Pischetsrieder blir ny VW-chef

Den förre styrelseordföranden i BMW Bernd Pischetsrieder, blir den som tar över som högste chef för Europas största biltillverkare efter Ferdinand Piëch när denne pensioneras...
Annons

Den förre styrelseordföranden i BMW Bernd Pischetsrieder, blir den som tar över som högste chef för Europas största biltillverkare efter Ferdinand Piëch när denne pensioneras från Volkswagen i april nästa år. Pischetsrieder väljs officiellt på ett styrelsemöte i Dresden nu på fredag, och uppgifterna har i dag bekräftats av ministerpresidenten i Niedersachsen.

Bernd Pischetsrieder, 53 år, född i München, är idag koncernansvarig för kvalitetssäkring och samtidigt ordförande i det spanska dotterföretaget Seat. Han har tidigare varit styrelseordförande i BMW, men fick sparken i turbulensen i samband med Rover-äventyret som kostade BMW mångmiljardbelopp.
Ferdinand Piëch är sedan 1 januari 1993 högste chef för VW-koncernen. Innan dess var han chef för dotterbolaget Audi. Han är sonson till den legendariske Ferdinand Porsche, och kom till Volkswagen när koncernen befann sig i en djup svacka med tunga förlustsiffror. Efter åtta år lämnar Ferdinand Piëch ett företag som oupphörligt visar nya rekordsiffror när det gäller produktion, omsättning och vinst.
Piëch fyller 65 år nästa år och har sagt att han lämnar sin post i samband med VW-koncernens bolagsstämma den 16 april nästa år, dagen före sin födelsedag.
Egentligen skulle utnämningen offentliggöras på ett styrelsemöte i november, men styrelsen valde att göra det redan nu ”för att undvika ovisshet och spekulationer som kan vara till men för företaget”, enligt ett uttalande i nätmagasinet Manager Magazine.

Annons
Annons
Rulla till toppen