Kolla däcken via radiovågor

I vår introducerar däcktillverkaren Nokian ett vektyg för att hålla koll på däcktrycket under namnet Roadsnoop. En ton- och ljussignal varnar när trycket blir för...
Annons

I vår introducerar däcktillverkaren Nokian ett vektyg för att hålla koll på däcktrycket under namnet Roadsnoop. En ton- och ljussignal varnar när trycket blir för lågt eller om däcken blir för varma.

Själva enheten väger inte mer än 40 gram. Data kommer från fyra sensorer som är fästa med ett stålband i fälgen. Sensorerna i hjulen klarar minus 40 till plus 125 grader och har batterier som klarar tio år eller 150.000 kilometer. Nokian räknar med att sälja 300.000 system under det första året. Kontrollsystemet ska kosta 200 Euro.
Fördelarna är flera, säger Nokian: Fel lufttryck är farligt för körsäkerheten, förkortar livslängden på däcken och höjer bränsleförbrukningen.
Nokian har också utvecklat en tryckkontroll som arbetar via Bluetooth-teknik. Man väljer dock att vänta med den produkten tills Bluetooth-tekniken är fullt utvecklad.

Annons
Annons
Rulla till toppen