Hög strålning i Sveriges vanligaste bil

Strålning orsakade av elektriska magnetfält i Volvo S80, V70 och S60 är så höga att de kan vara direkt hälsofarliga. Tidningen Vi Bilägare har i...
Annons

Strålning orsakade av elektriska magnetfält i Volvo S80, V70 och S60 är så höga att de kan vara direkt hälsofarliga.

Tidningen Vi Bilägare har i en undersökning mätt elektriska magnetfält i några av de vanligaste bilarna i Sverige.
I Volvo V70 utsätts föraren för en strålning på upp till 18 mikrotesla, i S60 ligger nivån på 15 mikrotesla och i S80 på 12.
Motsvarande siffror för Saab 9-3 är 1,4. För de båda Fordmodellerna Focus och Mondeo är strålningsvärdet för föraren 0,6 respektive 0,5.
Till och med hybridbilen Toyota Prius med elmotor har avsevärt lägre strålning än Volvo.
Enligt uppgifter från Arbetslivsinstitutet kan långvarig strålning över 0,2 mikrotesla vara farligt.
Skillnaden mellan Volvomodellerna och de flesta andra bilar är att batteriet sitter i bagageutrymmet, vilket innebär att man måste dra en strömförande kabel fram till motorn. Detta innebär att Volvos modeller också har mycket höga strålningsvärden i baksätet, där barnen sitter.
Men även andra bilmärken har batteriet i bagageutrymmet, bland annat BMW och Mercedes. Dessa har dock valt att använda sig av två kablar, en strömkabel och en jordad kabel, vilket minkar stråliningsvärdet väsentligt. Kostnaden är däremot förumbar.
Bilar med batteriet i motorrummet har inte samma problem med starka magnetfält, eftersom dessa inte behöver ha kablar genom bilen.
Volvo tillbakavisar dock att de elektromagnetiska fälten i bilarna skulle vara hälsofarliga.
– Det finns inte några dokumenterade fall där någon människa blivit sjuk av de magnetfält som finns i bilar, oavsett märke och var batteriet är placerat, säger Lennart Ström, presschef på Volvo Personvagnar.
Av denna anledning är det inte aktuellt med tekniska eller andra åtgärder från Volvos sida.
I ett pressmeddelande från Volvo meddelar man att Volvos bilar i sina egna mätningar ligger på en nivå 10-100 gånger under de rekommendationer om gränsvärden som EU angivit.

Undersökningar i Kalifornien påvisar risk för missfall hos gravida kvinnor som utsätts för strålning över 1,6 mikrotesla.
En undersökning gjord av forskare på Karolinska institutet visar att barn som utsätts för mer än 0,4 mikrotesla löper fördubblad risk för att få leukemi, blodcancer.

Uppgifter: Vi Bilägare, Aftonbladet

Annons
Annons
Rulla till toppen