Bilprovningen bör bli barnvänligare

Hälften av alla bilbarnstolar och bälteskuddar används eller monteras felaktigt. Men vad värre är är att vart femte barn som åker bil är helt oskyddat....
Annons

Hälften av alla bilbarnstolar och bälteskuddar används eller monteras felaktigt. Men vad värre är är att vart femte barn som åker bil är helt oskyddat. Nu ska Bilprovningen försöka göra något åt dessa allvarliga förhållanden.

Det finns hundratusentals bilbarnskydd (stolar och bälteskuddar) i bruk i Sverige. Cirka 50 procent av dessa är alltså mer eller mindre allvarligt felmonterade. Flera barn omkommer varje år i bilolyckor och hundratals skadas. Ytterst få (exakta siffror saknas) skulle dött eller skadats svårt om de suttit korrekt fastspända. Vägverket, VTI och Folksam Forskning är eniga om att en rätt monterad bakåtvänd bilbarnstol ger en skadereduceringseffekt på cirka 95 procent jämfört med om barnet är helt oskyddat.
Bilprovningen ska nu försöka ta itu med barn-i-bil-frågan. En nytillsatt arbetsgrupp tittar på hur det kan ske. Bilprovningen träffar tre miljoner av Sveriges bilägare minst en gång varje år och grundtanken är att alla dessa kundkontakter ska kunna utnyttjas för att minska omfattningen på det här problemet.
Björn Sundfeldt är ansvarig för denna senaste trafiksäkerhetssatsning från Bilprovningen:
– Jag kan förstå att många bilbarnskydd används felaktigt. Flera av skydden, speciellt bakåtvända barnstolar, är oerhört användarfientliga – ibland kan man verkligen undra om stolstillverkarna själva provat att spänna fast ett litet barn i dem.
– Men jag kan inte förstå föräldrar som låter sina barn sitta helt oskyddade. Det måste väl bero på okunskap, men det är ändå för jäkligt att var femte barn åker oskyddat.
Det krävs en omfattande utbildningsinsats för att tillräckligt många av Bilprovningens besiktnings-tekniker ska få nödvändiga kunskaper i allt som berör barn i bil. Diskussioner om utbildningssamarbete gällande ”Trafiksäkerhetskunskap med fokus på bilbarnskydd” har inletts med bland andra Vägverket och NTF. I ett första utkast siktar arbetsgruppen på att Sveriges alla 175 bilprovningsstationer inom ett år ska ha två eller tre ”barnstolsproffs” och att övriga besiktningstekniker ska få en enklare basutbildning.
Hur utbildningen ska genomföras är en av de frågor arbetsgruppen har att lösa. En annan är om och hur den här typen av kompletterande trafiksäkerhetsinsats kan finansieras. Bilprovningen är ett aktiebolag som – förutom att staten äger 52 procent – är ovanligt även genom att företaget inte får prissätta sina egna ”produkter”. Vägverket och Ekonomistyrningsverket avgör vad en besiktning får kosta.
– Vägverkets trafiksäkerhetsenhet vill gärna att vi engagerar oss i barn-i-bil-problemet och jag hoppas att vi kan ”klämma in” det inom nuvarande ramar. Men våra besiktningstekniker jobbar redan i tufft tempo och om den här insatsen tar längre tid än vi tror blir det problem.
– Personligen tror jag i och för sig att våra kunder gärna skulle betala en femma eller tia extra i avgift om vi kan erbjuda lite ”bonustjänster”, som hjälp med bilbarnstolar och kanske även med tips om hur till exempel nackskydd och bilbälten används för maximal nytta. Om Vägverket vill att vi erbjuder sådana tjänster skulle de ju faktiskt kunna baka in det i besiktningsavgiften, menar Björn Sundfeldt.

Annons
Annons
Rulla till toppen