Larmsystem håller dig vaken

Ett system som väcker den som håller på att somna vid ratten. Nu går biltillverkarna samman, med stöd från EU, för att utveckla detaljerna i...
Annons

Ett system som väcker den som håller på att somna vid ratten. Nu går biltillverkarna samman, med stöd från EU, för att utveckla detaljerna i systemet.

Företrädare för Daimler-Chrysler, Fiat och Siemens har träffats i Genève för att tala om detaljer i projektet som bär namnet Awake.
Föraren kommer att övervakas av flera datorstyrda sensorer. Man mäter bland annat med vilken hastighet ögonlocken blinkar samt hur hårt föraren håller i ratten.
När risken finns att föraren håller på att somna blir han/hon larmad. Hur larmningen ska gå till är oklart. Enligt brittiska tidningen The Observer undersöks flera olika möjligheter att rycka föraren ur drömmarnas rike: En varningssignal som blir allt starkare, starka vibrationer i sätet eller användning av en stark doft.
Redan i år ska de första testerna med Awake-systemet inledas. Förare i sju europeiska länder ska vara med i försöken. Senast om fem år ska systemet finnas på marknaden.

Annons
Annons
Rulla till toppen