Polisen provkör förbättrade polisbilar

Polisen har tagit flera av sina utryckningsbilar ur bruk på grund av instabila köregenskaper. Nu har ett flertal brister åtgärdats och polisen har provkört dem....
Annons

Polisen har tagit flera av sina utryckningsbilar ur bruk på grund av instabila köregenskaper. Nu har ett flertal brister åtgärdats och polisen har provkört dem.

Volvos V70-modeller av de två senaste årsmodellerna har kritiserats för instabila köregenskaper vid höga hastigheter både i Sverige och Norge.
En provkörning av bilar som stabiliserats genom olika åtgärder har visat att det går att förbättra köregenskaperna vid högre hastigheter.
Rekommendationer om att undvika de kristiserade bilarna vid utryckningar har utfärdats i Stockholm.
Ett 20-tal polismän från Sverige och Norge med vana från utryckningstjänst testade de åtgärdade bilarna på Volvos provkörningsbana utanför Göteborg på onsdagen.
Bilarna testades på olika typer av banor, en kurvig väg, vid omkörning i hög hastighet och vid undanmanöver på en bana med koner.
– Polismännens första intryck är ett klart förbättrat beteende hos de åtgärdade bilarna, säger teknikchef Paul Bärlund på Rikspolisstyrelsen till TT.
Förutom tekniska åtgärder bedömer han att också valet av däck och speciell utbildning för förarna har betydelse.
– Valet av däck är avgörande och det är dessutom en utbildningsfråga. Kör man bilar med ABS-bromsar och antisladdsystem så beter sig en sådan bil på ett annorlunda sätt vid en sladd än en bil som inte har de systemen, säger Bärlund.
Efter utvärderingen fortsätter diskussionerna med Volvo.

Annons
Annons
Rulla till toppen