Strålande tider för Porsche

Porsche är världens just nu lönsammaste biltillverkare. Under räkenskapsårets första månader ökade försäljningen 47 procent till 1,92 miljarder euro. Bolaget räknar med att den positiva...
Annons

Porsche är världens just nu lönsammaste biltillverkare. Under räkenskapsårets första månader ökade försäljningen 47 procent till 1,92 miljarder euro. Bolaget räknar med att den positiva utvecklingen fortsätter.

Strålande tider för Porsche
Cayenne, terrängduglig vinstmaskin

En stark efterfrågan på stadsjeepen Cayenne bidrog till ökningen.
Porsche sålde 22.016 fordon under perioden, en ökning med 50 procent jämfört med ett år tidigare.
Bolaget räknar också med en ökad försäljning för helåret, bland annat med hjälp av en billigare version av Cayenne. Porsche väntar sig fortfarande vinster ”på hög nivå” under året.
– Jag känner mig full av tillförsikt och optimism i min bedömning av räkenskapsåret 2003-2004, sade Porsches vd Wendelin Wiedeking när han presenterade försäljningssiffrorna.
Vinsten före skatt ökade till 933 miljoner euro.
Framgången med Cayenne uppväger en sjunkande försäljning av Porsches traditionella sportbilar, 911 och Boxster. Men Cayenne, innebär också en radikal avvikelse för Porsche, vars varumärke främst bygger på framgångar på tävlingsbanorna. En del branschanalytiker ser en fara i att varumärket därmed kan urholkas.
Att lansera en motorsvagare version av Cayenne med en V6-motor från Volkswagen anses därför vara en risktagning. Å andra sidan ska Porsche presentera en jubileumsmodell av Porsche Boxster, som firar den klassiska sportbilen 550 Spyder, på bilmässan i Detroit i januari.

Annons
Annons
Rulla till toppen